PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vila u kojoj se rađala muzika Las Vegasa

  • Objavljeno:
  • 16.1.2015

Na visovima Beverli Hilsa, iznad čuvenog bulevara Sanset, smestila se vila s pogledom na Tihi okean u kojoj su kompozitor Džon Lukas i pevač baršunastog glasa a la Italiana, Din Martin zvani „The King of Cool“, stvarali muziku koja će tridesetak godina održavati muzički ukus kockarskog raja-Las Vegasa.

 

Din Martin je, naime, tridesedak godina punio veliku salu hotela "Sands", povremeno u društvu kolega Frenka Sinatre i Semija Dejvisa Juniora, a povremeno i zabavnim nastupima s komičarem Džeri Luisom.

 

Tako je bilo u Las Vegasu. Ali, tokom stvaranja kompozicija, pripremanja programa, Din Martin i Džon Lukas zatvarali su se u vilu u aveniji Franklin 8690 u Los Anđelesu i predano radili.

 

 

Suprotno od onoga što je predstavljao na bini, mekog pijanca sa obaveznom čašom u ruci, Din Martin je privatno bio porodičan čovek koji je, kada nije nastupao, mirno živeo sa svojom ženom i decom. Bio je blizak s decom od kojih su neka kasnije radila s njim.

 

Frenk Sinatra i Sejmi Dejvis Junior bili su sušta suprotnost Martinu o čemu svedoči slavni kompozitor i pevač Pol Enja ("Diana") u svojoj knjizi "My Way".

 

Vila, podignuta 1957. godine, u kojoj je Džon Lukas komponovao za Dina Martina, ništa nije  izgubila od svog modernizma. Praktično se nalazi u slepoj ulici s fantastičnom panoramom od 270 stepeni. Vila ima četiri nivoa, a na najnižem se nalazi bazen postavljen duž cele fasade okrenute ka okeanu, a prizor upotpunjuju i dva "vodopada".

 

 

Na nivou iznad smešteni su prostori za primanje - udobne sofe za opuštanje, druženje i uživanje i gledanje filmova.

 

 

Sledeći sprat je privatan - velika master spavaća soba uvučena je u odnosu na donji nivo kako bi se dobila šira terasa i u nju smestio đakuzi, praktično mali lični velnes.

 

 

Najzad, na zadnjem i najzanimljivijem spratu, na celoj površini osnove smeštena je radna soba u kojoj su radni sto, klavir, ali i bilijarski sto kako bi kompozitor i pevač mogli da odahnu posle napornog rada.

 

 

Na terasi postoje stepenice koje se vertikalno protežu kroz celu kuću i daju mogućnost da se brzo stigne do bazena na dnu litice. Na svim nivoima su visoke tavanice, na podovima uglavnom keramičke pločice koje prijaju u toploj klimi Kalifornije.

 

 

U kuhinji frižider u kome se moglo smestiti 148 flaša pića. Tokom godina, ugrađeno je i parno kupatilo za šest osoba kao osveženje umetniku, takođe i sauna za osam osoba. Dodat je i mali gostinski apartman koji je služio za tehničara kada bi se ukazala potreba za njegovim prisustvom.

 

 

Din Martin je imao uspešnu karijeru, a njegova najčuvenija pesma ostaje "Everybody Loves Somebody Sometime", čiji je naslov ujedno i epitaf na njegovom grobu. Kada je umro 1995. godine u 78. godini života u njegovu čast pogašena su svetla u čuvenoj ulici Las Vegas Strip u kojoj se nalaze svi poznati hoteli, kazina i risorti Las Vegasa.

 

Danas vrednost ove vile, između ostalog i zahvaljujući istoriji koju nosi, iznosi 7,3 miliona dolara. Ako vas zanima kako izgledaju najskuplje kuće poznatih pogledajte Top 5 listu najskupljih koje su bile na prodaju u 2014. godini

 

Foto: aaroe.com