PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vila u kojoj se osećate kao u avionu

  • Objavljeno:
  • 19.5.2014

Okrug Dačiz u američkoj državi Njujork prekriven je šumom i malim jezerima. Na obali jednog od njih stoji vila koja ne može da ostane neprimećena. Izgleda futuristički, a osnovni cilj je bio da podseća na kompoziciju aviona. Naime, arhitekte su dobili ponudu od penzionisanog pilota da mu osmisle prostor u kome bi se osećao kao u avionu.

 

Arhitekate iz biroa “Urban Architecture” iz Njujorka uspeli su da ostvare ideju pilota, a ceo projekat je zamišljen kao dobro sklopljena gomila avionskih delova i trupa aviona.

 

Vila je okrenuta jugu, severu i zapadu i utisak je da bi avion mogao, prateći vodene struje, pred nju da aterira s bilo koje strane. Artikulisana kao vertikalni volumen sa konzolnim pramcem, postavljena je tako da primi maksimum svetla. Velika glazirana okna, zaklonjena su perforiranim metalnim pločama i oplatom od brisoleja, koji štite od jakog sunca i prave umirujuće senke u unutrašnjosti vile.

 

Postoje skriveni prostori između dva glavna prostora a može im se prići samo preko monumentalnog geometrijski zavojitog stepeništa koji vodi do sobe na vrhu vile. Staze kroz unutrašnji prostor naznačene su prema funkcijama: dnevni boravak, kupatilo, spavaća soba i radni prostor prate jednu vertikalu i to u jednom pravcu.

 

Na neki način, prilaz ovim prostorima je viđen kao dnevno odmaralište, kada pilot ne mora da silazi, na primer, u kuhinju i dnevni boravak. Prostori su zamišljeni kao nezavisni, nasuprot uobičajenim životnim standardima gde su svi povezani.

 

Vila je okružena vodom tako da se ogleda u njoj sa svake strane, što borava u vili čini još atraktivnijim.

 

 

Foto: urbanofficearchitecture.com