PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vila koja ostavlja bez daha

  • Objavljeno:
  • 25.8.2014

Da je arhitekta Gvido Konstantino (Guido Constantino) uspeo u svojoj nameri da svojim projektom eksterijera i enterijra zadivi svet pokazuju i fotografije koje slede.

 

 

Kombinacija prirodnih materijala, ploče od brut betona, prelepi podovi ukazuju na njegovu igru prirodnog i indusrijskog efekta. Štuko gips tehnika, beton, cigla kao i mešavina mat i transparentnog stakla iznedrila je izuzetno dobro arhitektonski komponovanu vilu koja pleni “svojom pojavom”!

 

 

Dvospratna vila skoro je nevidljiva sa ulične strane zahvaljujući mat staklu i zidu visokom dva i po metra time omogućavajući neophodnu privatnost njenih žitelja. Nasuprot tome, fasade prema dvorištu otvorene su prema bajkovitoj okolni i  pomalo divljem terenu - odatle svetlost koja sve vreme prodire u unutrašnjost vile.

 

 

Vila je projektovana za mladu porodicu s dvoje dece koja je želela moderan stil u kome bi se život odvijao u zajedničkom prostoru. Zato su na mnogim mestima  izostavljeni zidovi, određeni prostori su samo naznačeni, plan kuće je povezan i neprekidan omogućavajući da se oni pretapaju jedni u druge bez vidiljive granice: smaknuti podovi, primena materijala kao u slučaju dnevnog boravka, prelaz s betonskog na drveni pod, igra tavanice koja menja svoju visinu prateći raznorodne prostore.

 

 

Ispred vile male oaze za odmor s jastučićima i polirane betonske staze koje vode do uzanog ali dugačkog bazena. Ove staze su linija vodilja koja povezuje unutrašnjost i spooljašnost i definiše komunikaciju i cirkulaciju, takođe delujući kao prag između kuhinje i trpezarije i niži dnevni boravak.

 

Betonska staza “ulazi” u stambeni prostor gde se previja i zavija stvarajući platformu za ognjište. Neuglačane betonske rešetke visoke su dve i po visine zida oko kojih se uvijaju metalne stepenice ne zaklanjaći pogled i propuštajući prodor  dnevne svetlosti.

 

 

Osnova vile je u obliku latiničnog slova “L”, zahvaljujući čemu je vila dobila neometen pogled na šumovit teren i okolno drveće suseda, čime je opravdala i svoje ime - “Belvedere”.

 

Foto: Domenika Roda (Domenica Rodà) / home-designing.com