PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Usamljena vila na sred jezera

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Arhitekta Čarls Rajt projektovao je privatnu kuću na sred jezera unutar kišne šume na severo-istoku Australije. Da bi izbegao udare tropskih ciklona, koji ovaj deo Kvinslenda prosečno pogode četiri puta godišnje, i potonje poplave, Rajt je morao da strujne instalacije i vodovodne cevi ugradi direktno u armirani beton. "Ovo je efikasan i lep bunker", istakao je on.
 


Pošto se Sunce retko javlja tokom sezone monsuna, kuća je prekrivena solarnim panelima koji akumuliraju toplotu i istovremeno eliminišu potrebu za generatorom na fosilno gorivo. "Sistem može da fukcioniše dva meseca bez tračka sunčeve svetlosti", objasnio je Rajt.
 


Takođe, kuća je izgrađena tako da njeni stanari ne mogu da ostanu bez vode. Kišnica koja se sliva sa krova tokom kišnih dana sliva se u rezervoar od 250.000 litara, koji se nalazi ispod centralnog dela kuće. Prikupljena količina vode može, ukoliko se ravnomerno koristi, da potraje skoro godinu dana. Otpadne vode se, s druge strane, slivaju u tercijalni sistem za pročišćavanje i potom koriste za navodnjavanje zelenih površina.
 

 

Gradnja ove porodične kuće na jezeru završena je u decembru 2012. godine.