PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Urbani dom u šumi

  • Objavljeno:
  • 4.12.2015

Nakon 15 godina života u Menhetnu Marisela Salas i Meri Mekgof kupile su komad zemlje u okrugu Berkšir u Masačusetsu. Par je želeo da im njihova nova kuća pruži istu vezu sa prirodom koju su imale dok su godinama kampovale u okolini.

 

 


   Ekološka kuća na jezeru

 

   Fascinantna kuća na "Farmi deset hrastova" izuzetan je objekat koji kombinuje energetski                efikasnu gradnju sa promišljenim pejzažnim dizajnom, a generiše mnogo više energije nego        što potroši.


 

Direktor kompanije "Framework Architecture" R. D. Gentcler projektovao je interesantnu kuću površine 79 kvadratnih metara, koja nalikuje na urbani apartman koji je iz centra grada premešten u šume Montereja.

 

 

"Naše iskustvo u projektovanju urbanih stanova pripremilo nas je na efikasnost koju je zahtevao ovaj projekat. Mala površina kuće pomogla nam je da ostvarimo čvršću vezu sa prirodom koju su klijenti zahtevali", kaže Gentcler.

 

 

Konekcija sa okolinom ojačana je staklenim zidom koji pokriva duplu visinu dnevne sobe, što je omogućeno na račun smanjenja dimenzija celog projekta. I druge odluke uticale su na smanjenje troškova i, pri tom, približile objekat prirodi – fasada kuće napravljena je od čvornatog borovog drveta, dok je ram zgrade izrađen od drveta umesto od čelika.

 

 

Visoka natstrešnica nalazi se nad terasom okrenutoj ka jugu. Leti štiti od direktnih sunčevih zraka i pomaže pri hlađenju kuće, a zimi, kada je sunce nisko i grane drveća gole, propušta tople zrake i graje kuću.

 

 

Da li biste i vi svoj dom u gradskoj sredini rado zamenili ovakvim? 

 

Foto: Guillermo Cano