PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Urbane kućice na drveću

  • Objavljeno:
  • 14.6.2015

Kućice na drveću u blizini Berlina, deo eksperimentalnog istraživačkog projekta, dizajnirane su da služe kao oaze mira smeštene u urbanom okruženju. Nemački dizajnerski studio "Baumraum" osmislio je kućice koje dopunjuju berlinsku kolekciju alternativnih konstrukcija i istovremeno čuvaju postojeću populaciju drveća koja se prostire na 650 metara kvadratnih.  Lociran jugozapadno od centra Berlina, okrug Zelendorf karakterišu velelepne kuće sa velikim parcelama koje se graniče sa šumom.

 


   Ekološka kuća u obliku jelke na četiri sprata

   

   Ekološka kuća "Primeval Symbiosis" (drevna simbioza) prostire se na četiri sprata, predviđena        je za život u šumskim predelima, a svojim oblikom podseća na jelku. Namenjena je ljubiteljima      prirode koji žele da žive daleko od grada u "šumskim predgrađima".


 

Nakon proučavanja različitih dizajnerskih rešenja, nastale su dve kućice površina 21 kvadrata. Obe kuće izdignute su na četiri metra visokoj bazi, poseduju natkrivenu terasu veličine 14 kvadrata na istoj visini, kao i jednu manju na visini od 2,6 metara. Na jednoj od kućica, stepenice i niža terasa oslanjaju se o suspenzije sa hrasta, a toalet i prostor za skladištenje nalaze ze u bazi.

 

 

Metalna konstrukcija napravljena je od galvanizovanog čelika, a petoslojni paneli od smreke korišćeni su za zidove, plafon i pod. Ovi drveni delovi imaju odlična izolaciona svojstva i mogu se ugraditi veoma lako i brzo. Fasada sa zadnje strane kuće sastoji se od aluminijumskih panela. Unutrašnjost kućica sadrži dnevnu i spavaću sobu i kupatilo.

 

 

Foto: Laura Fiorio