PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Tvoja kuća, tvoja klima: Obezbedite sebi dom koji i prija i štedi

  • Objavljeno:
  • 2.6.2020

Prijatan i zdrav dom koji pritom i štedi za vas nije više samo ideal iz bajke. Savremena građevinska rešenja postala su toliko napredna da više ne morate da birate između zdravlja i uštede. Jer najviše vredi dom koji i prija i štedi!      

 

A šta je prva asocijacija upravo na takav dom? "Ušuškan", komforan, topao zimi i prijatan leti. Drugim rečima, dom koji ne rasipa ni energiju, ni novac. I upravo zato je kvalitetna termoizolacija danas prvi i najbitniji preduslov za izbor građevinskog materijala, koji istovremeno mora da ponudi i mnogo više od vrhunske izolacije da bi obezbedio dom kakav svako od nas želi.

 

Najbitnije pitanje koje morate da postavite u startu je koje su to najproblematičnije tačke na svakom objektu. Procenjuje se da se na standardnom neizolovanom ili neadekvatno izolovanom objektu čak 35% toplote gubi kroz spoljašnje zidove, oko 25% kroz tavanicu i/ili krov i isto toliko kroz prozore i vrata, dok na pod odlazi 15%. To znači da se čak tri četvrtine rasute energije izgubi kao direktna posledica nekvalitetnog građevinskog materijala.

 

Zato je prvi i najbitniji korak u gradnji kuće, poslovnog ili stambenog objekta upravo izbor materijala jer je kvalitetna termoizolacija ključni element koji donosi najveće uštede u svakom objektu. O tome možda najbolje svedoči činjenica da će čak i izbor najpovoljnijeg enegrenta i sistema za grejanje i dalje proizvoditi samo gubitke ukoliko ste odabrali neadekvatne proizvode za gradnju.

 

 

Kako odabrati građevinski materijal bez greške?

 

Nikada ne zaboravljajte najbitniji savet stručnjaka, a to je da najviše vredi energetski efikasan dom sa optimalnom mikroklimom. A  upravo takve objekte obezbeđuju YTONG materijali jer su zahvaljujući svojim superiornim svojstvima odavno postali sinonim za uštede pri grejanju i hlađenju, uz optimalnu mikroklimu i visok kvalitet stanovanja. 

 

Nijedan drugi građevinski materijal ne povezuje visoku stabilnost i optimalnu toplotnu izolaciju bolje od YTONG-a, a tajna te idealne kombinacije nalazi se u jedinstvenoj ćeliskoj strukturi ovog materijala. Milioni malih vazdušnih ćelija efikasno sprečavaju gubitak energije i osiguravaju vrhunsku termoizolaciju, što Ytong blokove čini neprikosnovenim šampionom u uštedi energije.  

 

 

Trostruke uštede uz superiorne YTONG blokove

 

Superiornost YTONG blokova ogleda se u trostrukim uštedama koje obezbeđuju na svakom objektu:

 

  1. Objekti građeni YTONG blokovima štede i do 50% energije za grejanje zimi i hlađenje leti. Kada grejete prostorije sa zidovima od "tradicionalnih" materijala najpre se greju sami zidovi, a tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG blokova nema akumulacije toplote u zidovima, već se greje samo prostor, pa se tako ostvaruju višestruke uštede u računima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje.

 

  1. Ako koristite YTONG blokove, nije vam potrebna dodatna izolacija, što donosi dodatne uštede. Uz druge materijale poput opeke, trebalo bi koristiti i dodatnu izolaciju i na taj način dolazite do zidova prevelikih debljina, što značajno poskupljuje gradnju, a smanjuje neto površinu objekta. Sa YTONG Termoblokom debljine od 30 ili 37,5 cm nema gubitka prostora zbog potrebe za dodatnim termoizolacionim slojem jer je izolacija već inkorporirana u sam blok. Tako smanjujete trošak ugadnje i dobijate više stambenog ili poslovnog prostora.

 

  1. Sa YTONG blokovima gradite 2,5 puta brže, što donosi ogromne uštede prilikom izvođenja radova. Zahvaljujući činjenici da su YTONG blokovi lakši i većih dimenzija, gradnja je neuporedivo brža i lakša.  Dokazano je da se sa YTONG-om gradi dva i po puta brže u odnosu na konvencionalne blokove, a neuporedivo brža gradnja ne štedi samo vreme, već automatski dovodi i do velikih ušteda prilikom izvođenja radova jer je broj radnih sati koji se plaćaju izvođačima i radnicima značajno manji.

 

 

Idealni uslovi za komforan život

 

Podjednako značajna vrednost YTONG-a leži u činjenici da su svi blokovi  proizvedeni od materijala isključivo iz prirodnih resursa, kao što su kvarcni pesak, kreč, gips, cement i voda, što znači da je 100% bezbedan po zdravlje ljudi.

 

Istovremeno zahvaljujući maloj težini, bloku bez šupljina, dobroj nosivosti i sposobnosti YTONG-a da preuzme seizmičke sile iz svih smerova, kuće građene ovim materijalom su najsigurniji domovi u slučaju zemljotresa. YTONG ujedno predstavlja odličnu zaštitu od požara jer je proizveden od mineralnih sirovina, a to znači da ovaj materijal ne gori.

 

I konačno, paropropustnost YTONG materijala obezbeđuje da zidovi građeni ovim blokovima "dišu", a to obezbeđuje idealnu mikroklimu u objektu i optimalan kvalitet vazduha u vašem domu.

Zato kada gradite svoju kuću, birajte onu najbolju i obezbedite sebi dom koji i prija i štedi.