PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Stepenasta kuća za uživanje u prirodi

  • Objavljeno:
  • 30.3.2021

Inspirisana divljim i nepristupačnim predelom na obodu močvare, ova moderna kućica nesvakidašnjeg izgleda ponudiće vam inspiraciju za drugačiji odmor i iskustvo u prirodi.

 

Cela kuća prekrivena je terasama – od prostranog platoa idealnog za ispijanje jutarnje kafe i doručak na otvorenom, preko stepenastih površina koje vode do terase u nivou krošnji, zamišljenu za posmatranje ptica i divljeg sveta, okolne prirode ili noćnog neba.

 

 

Kuća je okružena gustom brezovom šumom, na močvarnom terenu koji poplavi do kolena. Zato kada voda naiđe, direktno sa terase se možete otisnuti u vožnju kanuom.

 

 

Kuća se skladno uklopila u okolnu šumu zahvaljujući drvenim oblogama i tamno braon boji. Arhitekti studija b210architects ukazali su poštovanje prirodi i terase izgradili oko breza, ne nanoseći im štetu.

 

 

Cela konstrukcija podignuta je od tla jedan metar i učvršćena je dugim stubovima koji su sedam metara ukopani u mekano zemljište.

 

 

Kako bi se na najbolji način uklopila u teren, kuća sa terasama je nepravilnog oblika i podeljena u nekoliko trouglastih segmenata.

 

 

Spavaća soba zauzima jednu polovinu unutrašnjeg prostora koji je u obliku romba.

 

 

 

Zastakljena i okrenuta ka prirodi, soba se može pohvaliti prelepim pogledom.

 

 

Ovaj prostor može se podeliti zavesama i razdvojiti na deo za spavanje i deo za rad ili druženje sa dve sofe i stočićem.

 

 

U zadnjem delu kućice smeštena je čajna kuhinja i mali, ali funkcionalan toalet, uređen u istoj paleti boja.

 

 

U segmentu ispod stepenica koje vode ka krovu nalazi se pomoćna prostorija u kojoj se nalaze potrebni uređaji.

 

 

 

Zbog nepristupačnog predela koji bi otežao buduće popravke i održavanje kuće, bilo je veoma važno da materijali koji su upotrebljeni za gradnju budu izdržljivi i trajni. Takođe, gde god je bilo moguće, korišćeni su lokalni materijali zbog pozitivnih efekata na životnu sredinu.

 

 

Foto: Tõnu Tunnel, Priidu Saart