PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Stan kao umetničko delo

  • Objavljeno:
  • 26.3.2014

Kada je Berardi 2002. godine kupio dupleks sa tri spavaće sobe u ulici Džej na Menhetnu, rekao je da izgleda kao obična bela kutija s „dve cipele smeštene jedna na drugu.“

 

Ovaj talentovani Amerikanac italijanskog porekla radio je u Parizu sa znalcima kao što su modni kreatori Kristijan Lakroa, Iv – Sen Loran i Džon Galijano. Zatim je prešao u Londom i radio sa enterijeristima Tjerijem Lajonelom i Trejsi Kenedi. Godine je proveo u potrazi za savršenim stočićem, a onda ga je sam napravio od građevinskog šuta i cevi koja je pala iz susedne zgrade.

 

Kada je kupio dupleks u Njujorku postarao se da on liči na njegovu neobuzdanu maštu, upotrebivši sva umetnička znanja koje poseduje. Kao i sve što je vezano za ovog umetnika i sam ulaz u stan je drukčiji u odnosu na zgradu jer se ulazi s gornjeg sprata na kome se nalaze dve spavaće sobe i veliko kupatilo. Za razliku od donjeg, gornji sprat ima direktnu dnevnu svetlost, a dnevni boravak, spavaća soba i kuhinjski prostor okrenuti su ka terasi koja je skrivena od pogleda suseda visokim zidovima.

 

 

U centru dupleksa dominira veliko gvozdeno stepenište oplemenjeno mahagonijem. Berardi je proveo punih šest meseci izrađujući ga ručno, koristeći kiseline i sve vrste toksičnih hemikalija kako bi dobio pravu patinu.

 

 

Na gornjem spratu nalazi se stub obrađen zarđalim metalom i mesingom. Ovu skulpturu radio je puna četiri meseca. Prema njegovim rečima ona predstavlja eksploziju vodovodne cevi u obližnjoj zgradi.

 

 

Ovaj sprat određen je galerijom koja lakim japanskim kliznim vratima odvaja tri spavaće sobe. Zidovi njegove spavaće sobe prekriveni su satenskim pamukom s ručno vezenom šarom koja podseća na japanski bambusov vrt. U radnom prostoru zidovi su presvučeni platnom i vezeni svilom i metalnim nitima.

 

Za Berardija uvek postoji izazov, pa je tako na terasi koja ima čak 83 kvadrata postavio električno grejanje ispod gazišta i rasada. 

 

 

Kada ne sedi sa svojim prijateljima za dugačkim stolom na terasi, Đanluka Berardi provodi vreme u  dupleksu u kome se nalazi mnoštvo njegovih slika, skulptura, nameštaja i materijala, kao i komadi poznatih dizajnera kao što su Čarls i Rej Ims, Hans Vegner i drugi. 

 

 

Foto: luxurysquad.com