PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Staklena vila na svežem vazduhu

  • Objavljeno:
  • 18.7.2014

U Evropi obično mislimo da je u Brazilu sve vreme toplo. Ali nije. Zato je arhitekta Fernanda Markes projektovala tavanicu od drveta kako bi estetski dočarala toplinu doma i, naravno, postavila moderan kamin za svakodnevno opuštanje.

Tavanica od bogatog drveta daje osećaj zaštićenosti i ugodnog kutka, dok su klizajući zidovi praktično “u dosluhu” s prirodom.

 

Ni najmanje nije poremetila odnos granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, a zahvaljujući dobro postavljenom patiu i bazenu kuća izgleda kao da je bez zidova.

 

Dve drvene terase, jedna u prizemlju, druga na gornjem nivou, takođe su produžetak prirode koja se prikrada kući. Bez obzira u kakvom su poslu stanari ili u kome se delu kuće nalaze, spolja ili unutra, uživaju u udobnom i stilizovanom prostoru obogaćenom savremenim nameštajem.

 

Velika drvena terasa se spušta do bazena ispred koga je postavljena staza od zeleno sivih pločica koje se vizuelno vezuju za okolno zelenilo. Umetničko osvetljenje obasjava visoke palme kao i samu kuću.

 

 

Stakleni zid se prelama u obliku latiničnog slova “L” oko patia i bazena.

 

 

S druge stane vrta može se opaziti jarko žuti zid. Moderne spiralne stepenice vode na gornji nivo i završavaju se na na gornjem patiu.

 

 

Uprkos saveremenom stilu i hladnim staklenim zidovima vila odiše toplinom. Bujno, lisnato drveće s druge strane stakla daje privatnost prostoru, ali ga ne zatvara u potpunosti.

 

 

Belo spiralno stepenište deluje kao prava moderna skulptura i daje posebnu notu izgledu vile.

 

 

Na gornjem nivou stakleni zid odvaja randu prostoriju, ali u isto vreme ne prekidajući tok staklenog koncepta.

 

 

Žuti zid iz daljine privlači pažnju, ali i samo stepenište vuče ka istraživanju unutrašnjosti. Žuti zid nastavlja svoj put ka kupatilu mešajući se s ručno urađenim lavaboom od toplog drveta.

 

 

Ovaj prijatan i razigran kutak s drvenim stepeništem i prozračnom „Bubble“ stolicom izuzetno je prijatno mesto za rad.

 

 

Ugrađena polica zgodno je mesto za odlaganje i pokazivanje umetničkih dela i kolekcija samih vlasnika.

 

 

Osunčani radni deo u okviru dnevnog boravka otvoren je prema patiu na krovu, što daje dodatnu čar boravku u ovoj prekrasnoj brazilskoj vili.

 

Foto: Fernando Guerra