PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Staklena kuća u prirodi Južne Afrike

  • Objavljeno:
  • 31.1.2019

Na prostranoj farmi s veličanstvenim pogledom na okolna brda, arhitekta Nadine Engelbrecht kreirala je porodičnu kuću koja razvija snažnu vezu sa prirodnom okolinom.

 

Smeštena malo izvan grada Pretorija u Južnoafričkoj Republici, kuća je zamišljena kao mesto za odmor od užurbanog gradskog života i utočište u kojem će se vlasnici povezati s prirodom.

 

 

Staklena kuća obuhvata raskošnih 600 kvadrata, a dizajnirana je i orijentisana tako da na najbolji način iskoristi očaravajuću panoramu kraja.

 

 

Pad zemljišta uslovio je dizajn kuće, tako da je jedan njen deo uzidan u brdo.

 

 

Srce kuće predstavlja veliki staklenik duple visine koji povezuje ostale delove doma.

Staklenik je projektovan kao specifična celina sa krovom koji propušta svetlost i dovoljnom izolacijom kako bi se optimizovalo pasivno grejanje i hlađenje kuće.

 

 

Tokom zime, staklenik omogućava prodiranje sunčeve svetlosti u unutrašnjost i istovremeno sprečava prodor hladnog vazduha. Toplota dobijena na ovaj način može se rasporediti i u ostale delove doma otvaranjem željenih prostorija.

 

 

Tokom toplih letnjih meseci, automatizovana staklena vrata severne i južne fasade mogu da se otvore i povežu trpezariju sa dvorištem, što ujedno kreira prirodnu ventilaciju koja omogućava konstantan protok vazduha kroz kuću i njeno hlađenje.

 

            

 

Prostrane, otvorene prostorije namenjene za vlasnike smeštene su na jednom nivou, dok su gostinjske sobe sa kupatilima izdvojene od glavnog dela kuće na donjem nivou i poseduju diskretan zaseban ulaz.

 

            

 

 

Vinski podrum smešten je direktno ispod staklenika i vidljiv je iz ovog dela kuće kroz stakleni pod. Skriveno stepenište vodi iz kuhinje do ove hladne podzemne prostorije koja obezbeđuje stabilnu temperaturu, neophodnu za čuvanje vina.

 

            

 

Glavna spavaća soba se nalazi u zapadnom delu kuće – na savršenoj poziciji za uživanje u smiraju dana. Velika natkrivena terasa i drvene žaluzine po potrebi pomažu u zaštiti od jakog popodnevnog sunca.

 

            

 

Kuća može da funkcioniše i "van mreže" – za potrebe domaćinstva koristi se voda sa poseda, dok solarni paneli obezbeđuju proizvodnju električne energije. Za izgradnju kuće birani su trajni i izdržljivi materijali – beton, čelik, cigla, koji nisu zahtevni za održavanje.

 

 

 

Autorka projekta Nadine Engelbrecht je u fokus svog rada stavila održiv dizajn i zelenu gradnju. Sopstveni studio je otvorila 2012. i stekla je akreditaciju Saveta zelene gradnje Južnoafričke Republike.

 

 

 

Foto: Marsel Roothman