PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularna vila u Južnoj Africi

  • Objavljeno:
  • 10.3.2014

Kejptaun. Brdo Lavlja glava ukrašeno skupim vilama. Većinu njih projektovali su arhitekti iz čuvenog biroa SAOTA. Jedan od suosnivača Stiven Antoni je na ovom potezu podigao za sebe i svoju porodicu vilu „Nesputan pogled“ (La Grand vue), predhodno srušivši staru kućicu.

 

Šta ovu vilu odvaja od drugih?

 

Mesto. Potez Gornji Freznaj pored Kejp Tauna. Iako je smeštena visoko na strmoj obali, vila zahvaljujući njenom zavojitom dizajnu koji prati teren izgleda kao da se nalazi tik uz more. Povrh toga, na trouglastom terenu uspešno je smešten projekat od pet etaža.

 

 

Savršen i neometen pogled na Atlantik. Antoni je na gusto naseljenom potezu uspeo da obezbedi privatnost ne ugrožavajući osnovni plan koji su zamislil on i njegova supruga Karla: pogled na more je jedinstven i neuporedivo lepši u odnosu na susedne vile.

 

 

Arhitektura. Antoni ima svoj prepoznatljiv stil - moćne betonske površine u delovima presvučene drvetom i razdeljene staklenim površinama.

 

Enterijer. Svi unutrašnji prostori su veliki i povezani hodnicima koji liče na omanje sobe, a obogaćeni su uskim zidnim platnima na kojima obično visi umetnička slika ili je ispred njih smeštena velika drvena figura. Dnevni boravak je izuzetan, posebno noću kada se upale svetla grada Kejp Tauna i svetlucaju nežna svetla sa ostrva Roben jer romantična atmosfera sa lepršavim zavesama pruža porodici Antoni pravo zadovoljstvo.

 

 

U kupatilima iznenađenje gde ga ne očekujete - iznad lavaboa visi impozantan luster sastavljen od stotina perli.

 

Krov. Na ovom mestu Antoni je smestio bazen kao i Sky bar i prostor za zabavu, pa je pogled na plavi Antlantik impozantan.

 

Materijali – SAOTA uvek radi sa biroom OKHA Interiors na čelu sa Adamom Kortom. On je upotrebio Stivenov i Karlin dom kao slikarsko platno i ulepšao ga sa mnogo bele kože, mermernih ploča na podovima, kašmirskih jastuka, prostirki, uz upotrebu akvamarin i sive boje.

 

 

Rezultat je funkcionalan prostor u okviru moćnih fasada, upadljive elegancije u unutrašnjem prostoru sa etno komadima donetih s raznih putovanja.

 

"Želeli smo da stvorimo opušten, ali prefinjen izgled - onaj o kome se ne sudi  samo na osnovu pojedinačnih delova, već i na osnovu stvaranja potpuno novog iskustva", kaže arhitekta Stiven Antoni.

 

Procenite i sami da li je uspeo. 

 

Foto: saota.com