PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Solarna kuća budućnosti

  • Objavljeno:
  • 22.6.2014

Kuća je osmišljena kao konkursni rad za Evropski solarni desetoboj 2014 (2014 Solar Decathlon Europe), najpoznatije međunarodno takmičenje na kome 20 najboljih timova studenata iz celog sveta imaju zadatak da projektuju i izgrade pasivnu solarnu kuću koja je isplativa i privlačna.

 

Studenti Fakulteta za dizajn sa Rod Ajlenda i Univerziteta primenjenih nauka iz Erfurta zajedno su radili na konkursnom projektu sa ciljem da konvencionalna četiri zida kuće transformišu u jedinstvenu i fleksibilnu strukturu. Nakon dve godine zajedničkog projektovanja, studenti ovih fakulteta nedavno su završili izgradnju kuće koju su nazvali „Techstyle Haus“ i poslali je u Francusku, gde će biti predstavljena krajem juna.

 

Studenti koji su osmislili futurističku solarnu kuću

 

Kuća od 75 metara kvadratnih je izgrađena na drvenoj i čeličnoj bazi, ali će biti pokrivena sa proizvodom „Sheerfill“, odnosno zakrivljenom fiberglas tkaninom koja će maksimalno povećati termička svojstva strukture.

 

„Nadamo da ćemo sa ovom prvom tekstilnom pasivnom kućom na svetu promeniti način na koji ljudi razmišljaju o građevinskim materijalima i inspirisati ih da probijaju granice arhitekture, dizajna i inženjeringa“, kaže student arhitekture sa Fakulteta za dizajn sa Rod Ajlenda Kim Dupont-Madinier.

 

Umesto čvrstih zidova, studenti su postavili pet nosivih čeličnih rebara koji nose prostrane slojeve tkanine Sheerfill, dok je u unutrašnjosti kuće otvoreni raspored koji je centriran oko kompaktnog tehničkog jezgra koje sadrži mehaničke, vodovodne, kanalizacione i električne komponente.

 

Značajna novost je i to da kuću okružuje trem  sa ugrađenim zelenilom i filterima koji prečišćavaju sive i atmosferske vode na licu mesta, pa će ova solarna kuća većinu potrebne energije uzimati iz fleksibilnog solarnog sistema koji je pričvršćen na zakrivljenom krovu od tkanine.

 

 

Ovo je prva sertifikovana pasivna solarna kuća izgrađena uglavnom od tekstila visokih performansi. To znači da je njen uticaj na prirodu sveden na minimalan nivou, odnosno da nema negativan uticaj na prirodno okruženje u kojem se nalazi.

 

Foto: brown.edu