PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Skriveno "gnezdo" na Majorki

  • Objavljeno:
  • 6.10.2014

Umetnički direktor, dizajner i kreator najlepših revija Diora i Dijane fon Firstenberg, pre dvadesetak godina zaljubio se u Majorku. Sa svojim malim selima “okačenim” o brda i spektakularnim pogledom na Mediteran, ovaj deo ostrva, nepoznat i nerazvijen, otkrio mu je svoj elegantni šarm.

 

Zanet uzbudljivim životom i adrenalinskim putovanjima, Aleksandar de Betak pronašao je svoj mir i rešio da na tom mestu spusti svoje kofere. Između domova u Njujorku, Parizu i Šangaju, ova topla kuća, rustična i sofisticirana, pružila mu je vanvremensko zadovoljstvo ali i mnogo iznenađenja. Okružena gustom vegetacijom sa svojim zidovima podignutim od lokalnog kamena, bazenom s mozaikom u boji maslina, vila deluje diskretno.

 

Vila Betak prostire se na 500 kvadrata. U njoj se mogu naći, iza polica, niše u zidu koje su isto vreme dečje sobe i mesto za igru, kao i kamenje zaglavljeno u zidove kao pokazatelj puta za spavaće sobe na mezaninu. U njegovoj spavaćoj sobi u zidove je uklesao kadu u kamenu oko koje je podigao zidove.

 

 

Spolja klasična morska kamena kuća, u unutrašnjosti je sasvim drukčija jer dizajn enterijera podseća na trogloditske nastambe slične kućici Skajvokera iz filma “Rat svetova”. De Betak je želeo okrugle, prirodne linije. Tamo gde nije bilo pravih zidova pomogle su mu lokalne zanatlije.

 

U unutrašnjosti, u salonu na prvom nivou baškari se krevet napravljen od jastuka. U dnu čuvena fotelja “Elda“ Džoa Kolomba iz 1963. godine. Police, kamene lampe, pepeljara i daljinski upravljač “Dark Vador“ osmislio je lično de Betak. Tu su i retro italijanske lampe iz 60-ih godina prošlog veka.

 

Okruženi stotinama sveća oko pan bolis-a, lokalnog specijaliteta, Aleksandar de Betak zajedno s prijateljima uživa u svom domu koji naziva “Casita”, okružen okruglim otvorima, prirodnim matrijalima i stenama koje prekrivaju bajkovito ostrvo Majorku.

 

 

Foto: Matthieu Salvaing