PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Skriveni stan na vrhu Ajfelovog tornja

  • Objavljeno:
  • 8.2.2015

Dugo je stan na Ajfelovoj kuli bio skriven od očiju javnosti, a mnogi nisu znali ni da postoji. Danas, međutim, možemo da zavirimo u unutrašnjost ovog skrivenog stana sa najlepšim pogledom u gradu svetlosti i osetimo prepoznatljivi duh Pariza iz 19. veka.

 

Ajfelova kula je otvorena 1889. i dizajnirana je specijalno za Svetsku izložbu u Parizu iste godine. Danas je simbol ovog grada, a od samog nastanka na najvišem nivou krije stan koji je pripadao francuskom konstruktoru Gustavu Ajfelu, u svetu poznatom upravo po konstrukciji Ajfelove kule.

 

Ajfel je svojevremeno baš na vrhu najpoznatije kule na svetu imao apartaman sa prelepim stilskim nameštajem i koncertnim klavirom. Njega je često koristio za okupljanja sa uglednim i bitnim ljudima toga doba, uključujući i Tomasa Edisona sa kojim je uz cigare i konjak razgovarao o najnovijem Edisonovom izumu – gramofonu.

 

 

Danas su u unutrašnjosti ovog stana osim autentičnih predmeta izložene i replike Gustava Ajfela i njegovih savremenika. Stan oživljava autentičnu atmosferu doba u kojem je nastao jer sadrži sve prepoznatljive karakteristike skromnog pariskog doma iz 19. veka, uključujući prepoznatljive tepihe, tapete, ormar, kao i malu spavaću sobu.

 

 

O atraktivnosti ovog mesta još za vreme Ajfelovog života svedoče zapisi ponosnog vlasnika koji je otkrio da su mu stizale brojne ponude za zakup ovog prostora bar na jednu noć, a neki su zauzvrat nudili pravo malo bogatstvo. Sve su naravno odbijene.

 

 

Foto: mentalfloss.com, kouelletteparis2012.wordpress.com, pbase.com