PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sjajno rešenje za kuću u gradskoj sredini

  • Objavljeno:
  • 6.4.2017

Neobičnog oblika i naizgled bez prozora, ova nesvakidašnja kuća u Tokiju okružena je visokim kosim zidovima koji joj pružaju dramatičan izgled i štite njenu unutrašnjost od radoznalih pogleda prolaznika i komšija. Savršen dizajn za gusto naseljene delove gradskih sredina.

 

 

Nazvana "SRK", delo je japanske kompanije "ARTechnic" koja veruje da arhitektura može da obogati svakodnevni život i unapredi mnoge stvari putem inovacija.

 

 

Kuća je građena na neravnom terenu, sa razlikom od 3,7 metara između prednjeg i zadnjeg dela placa, pa je glavni arhitekta projekta Kotaro Ide pronašao rešenje u vidu spiralnog "oklopa" koji služi kao potporni zid i štit za kuću.

 

 

Betonski zidovi šire se ka spolja i štite zastakljenu dnevnu zonu u kojoj su smešteni dnevni boravak, kuhinja i trpezarija. U ovoj prostranoj i svetloj dnevnoj prostoriji nalaze se interesantni stubovi nalik stablima drveća koji podupiru čelični krov kuće.

 

 

Između betonskih zidova i dnevnog boravka našlo se dovoljno prostora za terasu. U unutrašnjosti kuće koja se prostire na 176 kvadrata dominira kombinacija drveta i betona.

 

 

Pod od punog drveta pruža enterijeru toplinu, dok ostatak prostora zadržava neutralnu i elegantnu paletu boja i tekstura. Prostor pre svega definiše moderna geometrija, skulpturalne linije i oštri uglovi koji formiraju prostorije interesantnih oblika.

 

 

Metalno stepenište povezuje gornji sprat sa spavaćim sobama, ušuškanim iza betonskog štita u prizemlju. Kao rezultat neobičnog dizajna zidova, donji sprat je manje površine od gornjeg.

 

 

U nedostatku velikih prozora, do soba i kupatila dolazi manje prirodnog osvetljenja, pa značajnu ulogu igraju svetlarnici i rasveta koja ističe teksturu zidova.

 

 

 

Presek kuće

 

 

Foto: Hiroyasu Sakaguchi A to Z / Nacasa & Partners