PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Senzualni dom postaje vodeći trend 2014.

  • Objavljeno:
  • 10.2.2014

Idealna kuća u 2014. godini treba da bude prostrana i svetla, napravljena od prirodnih materijala i neopterećena nameštajem i tehnikom. U najnovijem broju časopisa "Kuća Stil" koji je već na kioscima donosimo detaljan izveštaj sa Međunarodnog sajma nameštaja u Kelnu i otkrivamo kako da svoju kuću transformišete u idealan dom 2014.

 

Za "Das Haus", koncept idealne kuće na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nameštaja "Imm Cologne", dizajnerka Luiz Kempbel predložila je trend "Pure Elegance", koji je sudeći po prvim reakcijama već postao hit.

 

Prostran i otvoren životni prostor bez pregradnih zidova čini da se čovek oseća slobodno i nesputano. Zato su funkcionalni delovi podeljeni konceptualno i odvojeni tek jednostavnim tekstilnim zastorima koji se po potrebi mogu spustiti i odvojiti prostorije. Ovako uređen dom predstavlja pravo mesto za odmor, ali i druženje sa prijateljima.

 

 

Dom pogodan za kućne poslove, ali i relaksaciju

 

Dizajnerka se poigrava dimenzijama sučeljavajući ogroman prostor i minijaturne detalje. Tako je celom dužinom trpezarijskog dela smestila veliki multifunkcionalni krevet, a sve ukrasila mini detaljima – lampama, jastucima i mozaikom na zidovima. Ovaj deo kuće idealan je za odmor, čitanje ili užinu, a dizajnerka predlaže da se baš na ovom neobičnom mestu ugosti i do 50 gostiju.

 

Balans između aktivnosti i relaksacije je vrlo važan, stoga dom mora biti funkcionalno, ali ne i savršeno uređen. "Ako je sve savršeno ne možete se osećati sasvim ugodno, kao kod kuće", kaže Luiz Kempbel. Udobnost i praktičnost ovakvog mesta čine ga savršenim "skrovištem" za život.

 

Sav alat koji vam može zatrebati za seckanje, kuvanje ili kućne popravke sada vam je na dohvat ruke. U "Das Haus" kuhinji je posvećeno mnogo pažnje jer predstavlja važno mesto gde se okuplja porodica. I za muškarce i za žene kuhinja sada može predstavljati zanimljivu radionicu u kojoj se mogu pripremati jela ili popravljati kućni uređaji.

 

Mirna oaza u kojoj caruje čovek, a ne tehnika

 

"Senzualna kuća", kako je autorka naziva, neopterećena je tehnologijom, a uređaji su mobilni i ne zauzimaju posebno mesto u kući. U prvom planu nisu aparati, već čovek, a ovako koncipiran dom predstavlja antipod pametnom "high-tech" domu. Oslobađanje od previše buke i tehnoloških novotarija čini ovo mesto mirnom oazom u kojoj caruje čovek.

 

Knjige ispunjavaju uglove i svaki slobodan prostor u domu, kako bi uvek bile na dohvat ruke. Dizajnerka ih je kao ukras smestila ispod stepenica, iznad greda, pored kreveta, stvarajući savršen ambijent za čitanje.

 

Kamena stogodišnja kada, pozajmljena iz muzeja "Villeroy & Boch" za "Das Haus", neobično je smeštena na sred životnog prostora, a inspiraciju autorka je pronašla u klasičnom dizajnu.

 

Kreiran da bude mirna oaza u sajamskom haosu, "Das Haus" 2014 predlaže ugodan ambijent kao jedino rešenje za savremene uslove užurbanog života. U ovom prostoru prepliću se ogromni i minijaturni komadi nameštaja, kao i površine pastelnih boja osvežene raznobojnim detaljima. U 2014. godini trend je okrenuti se prirodi, povremeno isključiti gedžete na koje smo navikli, i posvetiti se sebi i uređenju svoga doma.