PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savršena mikro kućica

  • Objavljeno:
  • 29.11.2020

Nagrađivani projekat ruske firme Artem Babayants Architects, moderna kućica House 30 sadrži sve što je neophodno za boravak i uživanje u prirodi, i to u svega 21,45 kvadrata životnog prostora.

 

Verovatno svako od nas žudi da ima neku kućicu na planini, moru ili reci, u koju može da se povuče kad za to ima potrebu, i oseti umirujuće čari prirodnog okruženja.

 

 

Međutim, zbog velikih troškova gradnje i opremanja kuće, vrlo često nismo u mogućnosti da priuštimo još jedan dom. Zato su arhitekti moskovskog studija Artem Babayants Architects odlučili da ponude prihvatljivo rešenje kako za buduće vlasnike, tako i za prirodu.

 

 

 

Na svega 5x5 metara, arhitekti su kreirali udoban prostor u kojem mogu komotno da borave dve osobe. Nazvana "House 30", kućica je od zemlje izdignuta 60 centimetara, a oslonac joj pružaju četiri stuba. Zahvaljujući takvom dizajnu, kućica ostavlja minimalan uticaj na prirodno okruženje.

 

 

Kućica sadrži sve što je neophodno za boravak, u 21,45 kvadrata korisnog prostora. Dnevna zona uključuje kuhinju povezanu sa dnevnim boravkom, dok su u zasebne prostorije smešteni spavaća soba i kupatilo.

 

 

Veliki prozori propuštaju dosta prirodne svetlosti i omogućuju vlasnicima da uživaju u pogledu na okolinu.

 

Kao još jednu od prednosti arhitekti navode to što se kućica može postaviti bilo gde na svetu bez potrebe za teškim mašinama.

 

Ovaj projekat osvojio je prvo mesto na međunarodnom arhitektonskom takmičenju "Architecture, Construction & Design Awards 2020" u kategoriji privatnih stambenih objekata, zatim drugu nagradu na takmičenju "Global Future Design Awards 2019" i Intern nagradu.