PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savršen spoj starog i novog u stanu

  • Objavljeno:
  • 24.3.2014

Kada se kaže "stanujem u zgradi koju je projektovao Oskar Nimajer" (projektant Brazilije, glavnog grada Brazila, prošle godine preminuo u 105. godini) onda znate da je zgrada obeležena kao savremena i da je poželjno da stanovi budu u istom maniru. Između ostalog, u njima su ostale kuhinje dizajnirane Nimajerovom rukom uz upotrebu specifičnih pločica jakih boja. Danas u modi.

 

Među njegovih 600 projekata nalazi se i zgrada nazvana "Žuscelino Kubiček" (Juscelino Kubitschek) ili "JK" u brazilskom gradu Belo Horizonte, u naselju Pampulha. Kada su vlasnici, mladi bračni par, rešili da obnove svoj stan veličine 60 kvadrata pozvali su arhitektu Gislen Lopez da im pomogne. Njihova prva zajednička odluka bila je da sačuvaju duh Nimajerovog dizajna.   

 

Na ulazu u stan nalazi se uzan i dugačak hodnik bez prirodnog svetla koji vodi u dve spavaće sobe, kupatilo, toalet i veliku ostavu. Srušeno je dosta pregradnih zidova, toalet je pripojen dnevnoj sobi, a jedna soba kuhinji jer je bila veoma mala i takođe bez dnevnog svetla.

 

 

Novo kupatilo povezano je sa spavaćom sobom. Umesto zida koji ga je razdvajao od sobe postavljena je laka staklena pregrada, relativno neprovida, ali omogućava prodor svetla.

 

Jarke boje koje takođe definišu arhitekturu sredine prošlog veka istakle su izgled novog stana, pa su crno bele originalne pločice u kuhinji, prema zamisli Oskara Nimajera, povezane kuhinjskom radnim i trpezarijskim elementom crvene boje.

 

 

Obratite pažnju na izuzetnu kombinaciju boja u dnevnom boravku. Na zidovima je topla crvena boja u skladu s drvenim panelima na drugom zidu kao i na tavanici.  U drugoj sobi dominira plava boja, dok je parket od mahagonija zadržan i obnovljen.

 

 

Arhitekta Lopez zadržala je na vratima između dnevne i spavaće sobe zakrivljenu kanalizacionu cev tako da ona liči na futurističku instalaciju, a posebnu pažnju treba obratiti i na sjajne “Peacock pločice” na zidu u kupatilu. Da bi sve bilo kako treba postavljena je čuvena stolica ili šezlong koji su dizajnirali Čarls i Rej Ims 1956.godine.

 

 

Foto: © Jomar Bragança (archtendencias.com.br)