PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Savremeno preuređenje kuće iz pedesetih

  • Objavljeno:
  • 14.7.2014

Tik uz obalu, u mestu Vestmor u blizini Oklanda, arhitekti biroa “Dorrington Architects and associates” preuredili su kuću podignutu pre 60 godina. Dodali su još dve jedinice jer vlasnici kuće nisu želeli da kvare izgled postojeće, još uvek, čvrste kuće.

 

Glavna nezgoda je što su dve jedinice dodate tik uz more, dok je stara kuća ostala pozadi i na taj način izgubila mnogo od prepoznatljive lepe panorame. Nove jedinice su različite u pogledu oblika i materijala i u potpunosti su drukčije od stare kuće podignute od cigle.

 

Veća jedinica je asimetričnog oblika i uokvirena cinkom. Manja jedinica, koja se naslanja na veću, ima vertikalnu konstrukciju od kedrovine. Ova dva bloka okrenuta su jedan prema drugom i staklenim površinama okrenuta ka moru.

 

 

Obe imaju dva nivoa, odnosno, prizemlje i prvi sprat. U većoj jedinici smešten je dnevni boravak dok se u drugoj nalazi master spavaća soba sa en - suite kupatilom. Mezanini i platforme daju unutrašnjem prostoru dinamičnost otvarajući vizure ka moru u svim pravcima.

 

Oba bloka različito su obloženi: jedan je oplemenjen cinkom, drugi kedrovinom.  Blok sa cinkom ima asimetričan oblik napravljen od kosih linija, dok je onaj s kedrovinom jednostavna kutija - struktura. Zajednički za oba bloka su staklene fasade koje nude lep pogled na okean.

 

 Asimetričan blok sadrži dnevne aktivnosti, kao i kuhinju i trpezariju. Dnevna soba zauzima samo polovinu površine, ostalo je prepušteno lakoj komunikaciji ka prednjoj terasi.

 

 

Kuhinja i trpezarija su podignute za nekoliko stepenika u odnosu na dnevnu sobu što daje novu perspektivu ka okeanu. Između njih nema zidova, ali su njihovi prostori jasno podeljeni.

 

 

Akcentovani dizajn: tri lampe Toma Diksona iznad drvenog trpezarijskog stola.

 

 

Zid na glavnom ulazu daje efekat slikara Mondrijana, skrivajući  vrata i propuštajući kolorativne sunčeve zrake.

 

 

Soba za odmaranje ili medija soba (tv, muzička linija i sl.) smeštena je na donjem nivou. Jedan zid je prekriven drvenim policama punih porodičnih knjiga i dvd kolekcija.

 

 

Postojeća kuća je prerađena uz poštovanje prvobitne konstrukcije. Kupatilo u art deko stilu je prepravljeno, zidovi od cigle očišćeni i obojeni belom bojom.

 

Foto: daa.co.nz