PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savremena vila od starih farmerskih zgrada

  • Objavljeno:
  • 28.1.2021

Rekonstrukcija stare farme mestu Gondomar u Portugalu bila je pravi izazov za arhitekte biroa Paulo Merlini Architects, čiji je zadatak bio da objekte smeštene na placu renoviraju tako zajedno čine jednu modernu vilu.

 

Kada su uklonili trošne materijale sa fasade stare kuće, arhitekti su na placu otkrili da se ona zapravo sastoji iz tri objekta koje je prethodni vlasnik prilagođavao prema svojim potrebama.

 

 

Postojeći objekti postali su polazna tačka od koje su razvijali svoje ideje.

 

 

Arhitekti su upotrebili stare kamene zidove i kombinovali ih sa modernim arhitektonskim rešenjima i stilom.

 

 

"Želeli smo da zadržimo strukturu postojećih kućica, u njihovom prvobitnom obliku otkrivenom tokom renovacije, i spojimo ih u jednu skladnu celinu. To smo postigli zahvaljujući volumenu koji ih povezuje u prizemlju", objašnjavaju arhitekti.

 

 

Centralno dvorište unosi obilje svetlosti u zajedničke prostorije smeštene u prizemlju.

 

 

 

Na površini ploče koja povezuje tri dela kuće smeštena je krovna bašta na koju se može izaći iz svih privatnih prostorija i soba.

 

 

 

Po pitanju forme i materijala, namera arhitekti je bila da naprave jasnu razliku između dva sprata.

 

 

Prizemni nivo odlikuju zidovi od masivnog kamena, vidljivi i spolja i unutra, i jasna povezanost enterijera i eksterijera.

 

 

Upotrebom grubljih materijala naglašava se povezanost sa originalnim objektima i materijalima od kojih su građeni.

 

 

 

Enterijer je uređen minimalistički i opremljen savremenim prozorskim sistemima koji omogućavaju da se prostor neprimetno nastavlja ka dvorištu.

 

 

Gornji nivo sa tri bela volumena naglašava formu originalnih objekata. Beo enterijer sa drvenim žaluzinama i podovima nudi drugačiji osećaj – poput tipične portugalske seoske kuće.

 

 

 

OSNOVA

 

 

 

 

Foto: Ivo Tavares Studio