PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savremena kuća u prelepoj prirodi

  • Objavljeno:
  • 8.6.2014

Rezidencija Tarner podignuta u Larkspuru, predgrađu San Franciska, sjajan je primer savremenog dizajna zgusnutog u bogat zeleni okoliš. Stara kuća sagrađena je pre oko 100 godina u Viktorijanskom stilu kakav je u to vreme vladao u Larkspuru, a danas je primer moderne kuće koju bi svako poželeo.

 

Elen i njen muž Dejvid Tarner, koji je grafički dizajner, želeli su da nova kuća odgovara njima, ali i zajednici ovog predgrađa. Razmišljajući o novoj kući želeli su da bude ekološki i univerzalno pristupačna. Da ima dobar pogled na planinu Tamalpejz i zaliv San Franciska. Da poštuje privatnost suseda i pokaže svu lepotu svaremenog dizajna.

 

Čistoj grafičkoj kompoziciji Dejvida Tarnera pridružio se Mark Jensen iz istoimenog arhitektonskog biroa. Odlučeno je da se iskoristi mesto na samom sedlu terena i da se kuća delimično ukopa u brdo. Tako je dobila tri nivoa koji se praktično ne mogu uočiti. Na najvišem, s fenomenalnom panoramom na ceo krajolik, smešteni su dnevna soba, kuhinja i trpezarije. U donja dva nivoa garaža i spavaće sobe s kupatilima.

 

Kuća koja deluje horizontalno kao grane starih okolnih hrastova, pokrivena je niskim krovom s veoma isturenom nastrešnicom. Zato deluje apstraktno s geometrijskim oblicima.

 

Betonske ploče podova izlivene su na licu mesta, a krovna konstrukcija je podignuta od čeličnih greda i jednim delom je konzola koja se nadnosi na veliku zastakljenu terasu od skoro 12 metara. Zbog jakih vetrova i seizmičkih sila snažno je usidrena u sredini kuće.

 

Krajni rezultat je fina i elegantna kuća koju bi definitivno svako poželeo. 

Foto: jensenarchitects.com