PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Samoodrživa kuća na Visu najbolja na svetu za 2015.

  • Objavljeno:
  • 16.11.2015

Samoodrživa kuća arhitekte Davora Matekovića našla se među 27 pobednika "World Architecture Festivala", najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru.

 


   Najbolje dizajnirane kuće za 2015.

 

   Američki institut arhitekata (AIA) objavio je dobitnike godišnje nagrade za dizajn kuća Housing        awards za 2015. godinu, a KUĆA STIL vam predstavlja pobednike u kategoriji kuća za jednu ili        dve porodice.


 

Svetski festival arhitekture, koji se ove godine održao osmi put, slavi inovativnost i kreativnost u arhitekturi u različitim tematskim kategorijama od porodičnih kuća, stambenih i poslovnih zgrada  do objekata namenjenih kulturi, sportu, zdravstvu ili obrazovanju, za već izgrađene zgrade i još neizvedene projekte. Kuća zagrebačkog studija  proglašena je za najbolju kuću na svetu koja tek treba biti izgrađena.

 

 

Ideja arhitekte Matekovića bila je da se kuća uklopi u mediteransku okolinu i brežuljke ostrva Visa. Na parceli od oko 7.000 kvadrata arhitekta Davor Mateković osmislio je kuću površine od oko 200 kvadrata sa svih strana omeđenu zidovima od kamenja bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicionalno označava granicu terasastih poljoprivrednih površina.

 

 

Osim u vizuelno, kuća se i funkcionalno uklopila u okolinu kao potpuno energetski nezavisna. Na osunčanom ostrvu i parceli okrenutoj na jug, solarni paneli korišćeni su kao logičan izbor izvora toplotne i električne energije.

 

 

Za pitku vodu, navodnjavanje i bazen koristiće se kišnica. Uz kuću je i maslinjak koji će uz ostale blagodeti poslužiti i za pasivno hlađenje kuće. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji vazhuh koji se pod pritiskom penje do kuće i tako je rashlađuje.

 

Izvor: lokal.hr

Foto: proarh.hr