PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rotirajuća kuća koja se okreće za 360 stepeni

  • Objavljeno:
  • 11.10.2018

Mnoge kuće zadive nas modernim ili šarmantnim izgledom, luksuzno opremljenim enterijerom ili veličinom, a kuća u Italiji koju je kreirao arhitekta Roberto Rosi osvojiće vas svojim krajnje nesvakidašnjim mogućnostima.

 

Smeštena na severu Italije u blizini grada Rimini, osmougaona kuća je dizajnirana tako da pruži vlasnicima maksimalno uživanje u pogledu na živopisne brdovite predele koji je okružuju.

 

 

Drvena kuća nalazi se na centralnom stubu koji joj omogućava okretanje u oba smera i to za 360 stepeni.

 

 

"Mogućnost kuće da se rotira bio je zahtev koji je klijent postavio u samom startu, sa jedne strane zarad posedovanja mogućnosti promene pogleda na pejzaž, ali u isto vreme, i zbog njegove strasti prema mašinama i mehanizmima", kaže arhitekta.

 

 

Kako bi što manje energije bilo potrebno za okretanje tako velikog objekta, kuća je dizajnirana da bude što lakša: ram je napravljen od čelika, zidovi od drvenih panela, dok su za izolaciju korišćeni paneli od konoplje i drvenih vlakana. 

 

 

Za izvršenje zahtevnog projekta zaslužna je italijanska građevinska kompanija "ProTek".

 

 

Velika pažnja posvećena je i energetskoj efikasnosti kuće. Stoga su na krovu postavljeni solarni paneli koji generišu energiju potrebnu za njeno funkcionisanje. Rotacijom kuće prilagođava se položaj panela prema suncu, da bi maksimalno koristili njegovu energiju.

 

 

"Sa tehničkog stanovišta, rotirajuća kuća omogućava postizanje najviše efikasnosti fotonaponskih panela, imajući najbolju orijentaciju tokom dana", objašnjava Rosi.

 

 

Zajedno sa solarnim panelima, ova kuća opremljena je i grejnom pumpom i solarnim termalnim sistemom, koji takođe generišu energiju.

 

 

Foto: ProTek