PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Retro kuća od mehurića

  • Objavljeno:
  • 4.9.2020

Nizovi betonskih mehurića formiraju kuću u predgrađu Ipsviča u Australiji. Ideja za ovu jedinstvenu kuću rođena je početkom 80-ih godina u umu arhitekte Grahama Birchalla, u to vreme studenta, koji je neobičnu ideju najpre pretočio u diplomski rad, a zatim i u stvarnost nekoliko godina kasnije.

 

Mnogi arhitekti sanjaju da svoje studentske radove vide u realnosti i testiraju svoje odvažne ideje, a Graham Birchall iz arhitektonskog biroa Birchall & Partners Architects, učinio je upravo to.

 

 

Njegova teza zasnivala se na ispitivanju odlika ferocementa, sistema konstrukcije koji koristi tankoslojni beton i žičanu mrežu kako bi se izgradile građevine kompleksnih formi.

 

 

Birchall je gradio kuću u periodu između 1983. i 1993. godine, koristeći sopstveni novac, vreme, trud. Kuća je prigodno nazvana Bubble House, a sastoji se iz 11 povezani mehurića, prečnika između osam i 11 metara, koji formiraju ukupno 20 prostorija.

 

 

U više od 1000 kvadratnih metara otvorenog i povezanog životnog prostora, nalaze se tri spavaće sobe, dva kupatila, biblioteka na dva nivoa, čitaonica, kućni bioskop, vinski podrum, kuhinja, trpezarija i dnevne prostorije.

 

 

Na većini kupola nalaze se mehaničke žaluzine koje pružaju porodici privatnost.

 

 

A ako biste voleli da živite u ovako nesvakidašnjoj kući, sada imate šansu jer se Bubble House našla u prodaji, a košta će vas približno 1.105.000 evra!

 

 

Zavitite u ostale prostorije neobičnog doma:

 

 

Foto: First National Real Estate / Birchall & Partners Architects