PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Raskošna vila na Beverli Hilsu

  • Objavljeno:
  • 12.8.2014

Poznati belgijski dizajner Maksim Žake, koji živi i radi u Los Anđelesu, dizajnirao je vilu na Beverli Hilsu za izvršnog direktora jedne internacionalne kompanje. Smeštena u planinama Beverli Hilsa kuća je pravi arhitektonski dragulj s fantastičnim pogledom na centar Los Anđelesa i Pacifik.

 

Rezidenciju “Klinton” projektovao je 1973. godine arhitekta Amir Far. Danas je to osavremenjen prostor uz upotrebu tri vrste materijala: drvo, staklo i kamen koji se provlače kroz celu kuću povezujući svaki postojeći element, u dosluhu sa idejom zabavne atmosfere po želji novog vlasnika.

 

Kući se prilazi šljunkovitom stazom koja se u velikom dnevnom boravku pretvara u gladak mermerni pod – podsećanje na stil sedamdesetih godina prošlog veka.

 

 

Visoko postavljeni svetlarnici daju prostoru mogućnost boljeg predstavljanja mnogobrojnih umetničkih murala na kojima žive Džimi Hendriks i Elvis Prisli, dok visoka tavanica i prozor od poda do tavanice daju prostoru eleganciju ekskluzivne vile.

 

 

Svaki detalj, od nameštaja do osvetljenja, poštuje postojeću arhitekturu. Maksim Žake je zadržao postojeću obradu i detalje. Retko je danas naći kuću iz tog vremena koja je zadržala originalan dizajn. Većina postojećeg materijala bila je u dobrom stanju, a dodatni materijali obrađeni su tako da sačuvaju netaknutu životnu sredinu i osećaj nekadašnje udobnosti.

 

 

Za vlasnika je bilo važno da se uspešno iskombinuje postojeća veličina kuće sa dodatnim prostorom u kojima će porodica živeti. Smatrao je da nema potrebe upotrebiti kožu, već je želeo da se zadrži kalifornijski “touch” pa je upotrebljen pamučni materijal. I u spavaćim sobama održan je čist dizajn koji podseća na prošlo vreme.

 

 

Vila ima ono što je potrebno ovom podneblju: savršenu ravnotežu između tradicije i savremenosti, luksuza i strogosti, mode i udobnosti, opuštajućeg ambijenta, topline i bogatstva.

 

Opširnu priču o radu i delu ekscentričnog dizajnera Maksima Žakea možete pročitati u aktuelnom štampanom izdanju časopisa KUĆA STIL br. 239/240.

Foto: Jeff Ong