PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pustinjska vila

  • Objavljeno:
  • 20.8.2014

„Studio Aiko“ dizajnirao je koncept pustinjske kuće „The Desert Villa“ koja je potpuno prilagođena pustinjskom ambijentu. Tri koncepta ove vile razlikuju se samo po estetici, a njihova funkcionalnost podjednako fascinira. Vila je osmišljena tako da poštuje prirodnu sredinu i ima za cilj da stvori udoban i ekološki održiv boravak, a da u isto vreme uspe da odiše elegancijom.

 

Celokupan asortiman "Croma Select" tuševa možete videti klikom na fotografiju iznad 

 

U sve tri verzije ovog koncepta pustinjske vile postoji nekoliko inovacija – pesak je regulator temperature, toplota se oslobađa kroz otvore na krovu, zidovi od stakla omogućavaju neisprekidan pogled na divlju prirodu. Različite su po dizajnu i estetici, kao i tome da li preferirate zaobljene ili linearne površine, ali sve tri su prilično savršene.

 

 

1. Kuća u peščanoj padini

 

Ovaj model „The Desert Villa“ kuće je osmišljen tako da bude izgrađen u peščanoj padini i da bude izložen samo sa jedne strane. Velika betonska podloga služi kao terasa predviđena za odmor, a od dnevne sobe je deli samo velika staklena površina postavljena na mesto zidova. Iako terasa dominira, ovakav dizajn omogućava stapanje eksterijera i enterijera i omogućava autentično iskustvo u pustinji, sa savršenim pogledom za uživanje u netaknutoj prirodi.  

 

Posebne tehnologije korišćene su kako bi se boravak na visokim temperaturama učinio što lakšim, a to je trebalo učiniti na što jednostavniji način. Naime, pesak iz pustinje se koristi kao regulator temperature i, samo u slučajevima kada je suviše toplo unutra, toplota se iz unutrašnjosti oslobađa kroz veliku kružnu prazninu usečenu u krovnu konstrukciju.

 

 

2. Pogled iz dnevne sobe na pustinju

 

U ovoj verziji pustinjske kuće dominira dnevni boravak pozicioniran tako da omogućava savršen pogled na pustinju. Tako je ugaona garnitura orijentisana ka spolja, pa se sa nje može uživati u pogledu kroz ogromni stakleni zid. Pored garniture je mali elegantni šporet na drva, neohodan za prohladne noći u kojima se temperatura značajno snižava. Pored se nalazi trpezarija sa visećim kaminom, dok se na suprotom kosom zidu nalazi okrugli ispust za topao vazduh. Dugački zid napravljen je od stakla i prati zakrivljenu liniju krova, što doprinosi savršenoj estetici.

 

 

3. Kuća otvorena ka pustinji

 

Treća verzija ove kuće zamišljena je sa ravnim, ne sa zaobljenim krovom kao što je kod drugih to slučaj. Razlog tome je postojanje drugog rešenja za oslobađanje suvišne toplote. Naime, letvice u ravnom krovu kreiraju rešetku koja omogućava toploti da se oslobađa preko krova. Zid od stakla obavija čak tri strane ove vile, tako da je ona potpuno savršena za kompletan vizuelni doživljaj pustinje.

 

 

Pogledajte galeriju koja sledi.

Foto: weareart.ru