PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Puristička vizija savremenog doma

  • Objavljeno:
  • 7.4.2015

Na blagoj kosini u stambenom delu Frankfurta u Nemačkoj, kuća od 356 kvadratnih metara ponudiće svojim vlasnicima maksimalnu privatnost i komfor. Klijenti su opisali željeni životni prostor kao kombinaciju stila urbanog stana iz Los Anđelesa i prednosti otvorenog prostora koju nudi kuća.

 

Minimalistička građevina otvorena je ka ulici jedino preko ulaznih vrata i garaže, tako da čuva privatnost svojih stanara. Sa druge strane, kuću karakteriše otvorenost prema dvorištu, a 18 metara duga staklena fasada otkriva pogled ka bazenu i prirodi, slično kao u slučaju vile koja ostavlja bez daha.

 

 

Bazen je opremljen solarnom tehnologijom i dodatno povezan sistema za grejanje sa "air-water-heat" pumpom. Na taj način se može zagrevati i koristiti tokom cele godine. Integrisan u plan kuće, bazen se nalazi između spavaće sobe i spa zone i tako povezuje spoljašnjost i unutrašnjost. Pored toga, odsjaj svetlosti sa bazena projektovan na zidove i plafon sobe čini jedinstven dekorativni detalj.

 

 

Obnovljivi materijal, odnosno drvena građa, dobijena je iz lokalne šume. Drvo je prirodan toplotni izolator, a osigurava zdravo i udobno životno okruženje, pa je iskorišćeno kao osnovni materijal u enterijeru. Slično rešenje zapaža se i u slučaju elegantne vile u Kanadi koja pleni svojim dizajnom.

 

Kada posetioci uđu u kuću koja spolja izgleda kao jednostavna prizemna građevina, momentalno osete kontrast. Pred njima se ukaže zadivljujuća arhitektura foajea sa vodenim atrijumom koji je, nasuprot puristički dizajniranom enterijeru, oslikan grafitima.

 

Sledi velika prostorija otvorenog tipa koja obuhvata trpezariju i kuhinju. Iz prostorije se pruža prelepi pogled na dvorište i bazen zahvaljujući impozantnom staklenom zidu. Do 18 metara veliki klizni prozori integrisani su u fasadu. Otvorenost prostora dodatno naglašava betonski pod koji je produžen u terasu.

 

 

Puristički stil življenja ogleda se u ambijentu koji je obogaćen tek po nekim kvalitetnim komadom nameštaja: sofom u uglu, belim stolom, odabranim umetničkim delima...

 

Zbog drugačijih propisa gradnje, želja vlasnika da kuća ima ravan krov, morala je da bude zadovoljena kompromisnim rešenjem - podizanjem zidova potkrovlja postignut je utisak ravnog krova.

 

Ako volite originalne porodične kuće, pogledajte i savremenu porodičnu kuću u Belgiji, ali i diskretan luksuz porodične kolibe.

 

Foto: archilovers.com