PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prva država koja zahteva solarne panele na novim kućama

  • Objavljeno:
  • 24.5.2018

Prva zemlja u kojoj će biti obavezno postavljanje solarnih panela na novoizgrađene kuće biće američka savezna država Kalifornija.

 

Kalifornija nastavlja da ulaže u solarnu budućnost. Najnovije izmene u građevinskom zakonu donete su početkom maja i podrazumevaju da svaka novoizgrađena kuća ima solarni panel.

 

POKLON IZNENAĐENJE: Osvojite ŠTAPNI MIKSER, MINI GRIL / TOSTER ili KETLER

 

Nova zakonska rešenja biće uključena u sve građevinske dozvole izdate posle 1. januara 2020. Očekuje se da do 2030. godine 50 odsto struje u toj državi bude proizvedeno iz obnovljivih izvora poput energije Sunca.

 

"Reč je o velikoj ekspanziji tržišta za solarnu energiju", rekla je Lin Jurič, izvršna direktorka kompanije "Sunrun", vodećeg proizvođača solarnih instalacija, za Njujork tajms. Taj sistem će pomoći stanovnicima da uštede na troškovima za komunalije.

 

Pjer Delfirž, viši naučnik u Veću za zaštitu prirodnih bogatstava SAD, nazvao je nova pravila "revolucionarnim" i izjavio da će ona smanjiti emisiju ugljen-dioksida i pomoći građanima Kalifornije da uštede novac.

 

U narednih 30 godina će, kako kaže, uštedeti više od 1,7 milijardi dolara, a zagađenje ugljen-dioksidom smanjiće se u državi za 1,4 miliona metričkih tona.

 

Novi propisi takođe zahtevaju i druge mere energetske efikasnosti, uključujući dobru izolaciju i bolje prozore.

 

U Komisiji za pitanja životne sredine ipak navode da bi novi energetski standardi mogli da povećaju troškove izgradnje za 25.000 i 30.000 dolara. Veći troškovi stanovanja izazivaju opravdanu zabrinutost u državi. Prema podacima Nacionalne asocijacije nekretnina, u četvrtom kvartalu 2017. godine, od pet najskupljih tržišta  u SAD, četiri su bila u Kaliforniji. San Hoze se ističe na listi, sa srednjom cenom porodičnog doma od 1,27 miliona dolara.

 

Ipak, predstavnici građevinske industrije imaju uglavnom pozitivan stav prema novim pravilima i kažu da će uvećani troškovi izgradnje biti nadoknađeni budući da će stanovništvo imati manje mesečne izdatke za struju i grejanje.  

 

Izvor: RTS