PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prekrasna vila za porodicu i prijatelje

  • Objavljeno:
  • 4.2.2016

Na pola puta između Venecije i planinskog venca Dolomiti, u okrugu Beluno, sagrađena je prelepa vila koja nadgleda okolinu poput neke skulpture postavljene na strateškom mestu. Njen ulaz orjentisan je ka selu, dok se na suprotnoj strani nalazi bašta okrenuta ka brdima Montelo.

 


   Komforna kuća sa potkrovljem i garažom (DETALJAN PLAN)

 

   Predstavljamo vam detaljan plan kuće na sprat sa garažom koja je namenjena višečlanoj                  porodici. Dizajn kuće kombinuje tradicionalnu strukturu sa modernim dizajnom enterijera.


 

Vila je nov dom bračnog para koji se bavi preduzetništvom i ima troje dece školskog uzrasta. Kuća je osmišljena uzimajući u obzir njihov svakodnevni porodični život, ali i moguće poslovne sastanke i druženja sa prijateljima.

 

Kuća se proteže na 1000 kvadratnih metara podeljenih na dva nivoa. U prizemlju je smeštena dnevna soba koja je u direktnom kontaktu sa prirodom, dok je sprat okružen velikom terasom. Morfologija zemljišta omogućila je da podrum i krov prostrane garaže u potpunosti budu prikriveni, a u bašti je smešten bazen. 

 

 

Ulaz u vilu

 

Ulaz u kuću koji direktno vodi na sprat nalazi se sa zapadne strane, između metalnog zida i inovativnog lučnog prozora koji "nadgleda" prilaz kući. Prednji deo prozora napravljen je od jednog komada armiranog stakla impresivnih dimenzija 5 x 3 metra. Kuća iz ovog ugla deluje kao da lebdi, laka i magična, spremna da otkrije nova iznenađenja.

 

 

Prilaz za kola sa južne strane otkriva dupli volumen zgrade. Plac je zaštićen specijalno dizajniranim malim kamerama postavljenim na krovu, a uperenim ka ulazu i ostatku poseda.

 

 

Ulazeći pored garaže u kuću, stanari "Kuće C" nailaze na prostrani garderober gde mogu da ostave obuću i odeću. Praktična drvena klupa olakšava presvlačenje, a u kući se nalazi i ukupno 200 metara ormara izrađenih po narudžbini.

 

 

Otvoreni prostor za druženje

 

U velikom otvorenom prostoru prizemlja smeštene su kuhinja i trpezarija sa četiri metra dugim stolom, napravljenim od starih drvenih daski dobavljenih iz vlasnikove fabrike. Iznad stola nalazi se poetičan luster dizajnera Inga Maurera (Ingo Maurer).

 

 

U okviru ovog prostora za druženje nazvanom "Taverna", nalazi se veliki kamin predviđen za roštiljanje. Zabava je zagarantovana uz "kućni bioskop" gde se projekcije na zidu mogu posmatrati iz udobnih sofa koje je dizajnirala Patricija Urkiola (Patricia Urquiola) za kompaniju "B&B Italia".

 

 

Dnevna soba za uživanje

 

Velika dnevna soba organizovana je u dve celine, od kojih je zona za čitanje i kafu locirana uz lučni prozor kuće, a drugi deo za opuštanje je opremljen policama koje je osmislio arhitekta. 

 

 

Dnevna soba zauzima ceo južni deo kuće i iz nje se pruža pogled na tri strane. Homogen parket od tikovine pokriva skoro celu površinu poda, doprinoseći osećaju otvorenosti koji prožima celu "Kuću C". 

 

 

Dodatna prednost dnevnog boravka je i vešta zamisao da bude okrenuta direktno ka terasi, koja je sa svojih pet metara najšira upravo na na tom delu. 

 

 

Na terasi se nalazi sto sa udobnim sofama za koktele i zabave.  U plamenu iz kamina može se uživati i iz spoljašnjih i unutrašnjih zona za druženje, a velike klizne prozore koji razdvajaju terasu od unutrašnjosti pokreću snažni motori. 

 

 

Glavna kuhinja i trpezarija

 

Glavna kuhinja i trpezarija smeštene su u centru kuće, simbolično ističući vrednosti italijanske tradicije. Pozicionirane ispred glavnog ulaza, dele privatne prostorije od zajedničkih. Kuhinjski ormarići sa radnom površinom od čelika i zonom za kuvanje nalaze se u sredini kuhinje, dok se pored nalazi sto sa pet stolica za doručak ili brze porodične obroke.

 

 

Trpezarija je opremljena klasičnim stolicama Hansa J. Vegnera koje proizvodi "Carl Hansen", raspoređenim oko stola koji je dizajnirao Đorđo Zaeta (Giorgio Zaetta).

 

 

Kutak za odmor

 

Jednostavna glavna spavaća soba locirana je na severoistočnom uglu kuće i uključuje privatno kupatilo i garderober. Klizni prozori sa zavesama otkrivaju terasu sa panoramskim pogledom.

 

 

Svi lavaboi, aksesoari i nameštaj u glavnom kupatilu napravljeni su od materijala Corian® po dizajnu "Zaetta Architect". Posebna pažnja posvećena je ugrađenoj kadi čije se ivice, za razliku od standardnih sistema, izdižu svega 25 centimetara od poda, olakšavajući na taj način pristup kadi.

 

 

Prostor za fitnes i salon za opuštanje

 

U delu kuće okrenutom ka bašti nalazi se prostorija za fitnes opremljena hidromasažnom kadom i kupatilom. Na istom spratu iza stepenica, smeštena je soba za goste, dok je salon za opuštanje smešten uz lučni prozor opremljen je sa četiri fotelje koje je dizajnirao Antonio Ćiterio (Antonio Citterio) za "Flexform" i lampom "Arco". 

 

 

Glavni rasvetni sistem kuće zasniva se na 500 lampi od duvanog stakla koje je dizajnirao Đorđo Zaeta (Giorgio Zaetta), sa energetski efikasnim LED svetlom.

 

Dva kupatila za decu i jedno za goste dobijaju svetlost i vazduh kroz otvore na plafonu, dok im privatnost obezbeđuje veliki metalni zid. Lavabo i aksesoari napravljeni su od materijala  Corian® po dizajnu arhitekte.

 

 

Terasa od tikovine i fasada od čeličnih ploča

 

Unutrašnje stepenište od tikovine povezuje prizemlje rezervisano za prostorije za druženje zabavu, fitnes i goste, sa gornjim spratom kuće. Drugo stepenište vodi ka ravnom krovu odakle se, tokom vedrih dana, može nazreti Venecija, udaljena 43 kilometra u pravcu jugoistoka.Terasa od tikovine prostire se duž gornjeg sprata, a počinje i završava se na stranama gde su glavni ulazi, odajući utisak da grli zgradu.

 

 

Zapadna fasada pored glavnog ulaza napravljena je od čeličnih ploča sa završnicom u boji žalfije. Neprozirne ploče zaklanjaju kupatila koja dobijaju svetlost od gore, preko efikasnog arhitektonskog rešenja.

 

 

Za kraj, jedan dragulj kreativnosti – kružno staklo sa osnovom od čelika postavljeno je na zidu hodnika. Pokretanjem diska otkriva se tunel koji odvodi prljav veš nadole do velike korpe u vešernici.

 

 

 

TOP 3 - KUĆE SA DETALJNIM PLANOM: 

 

Naziv projekta: House C

Arhitekta: Giorgio Zaetta

Godina: 2015. 

Foto: Alberto Ferrero

Materijal: Map Design Communication