PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pravougaona vila nadomak Melburna

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Projektujući kuću nadomak Melburna, arhitekte iz studija Robsona Raka naglasili su njenu širinu u odnosu na visinu i stvorili osećaj osvežavajuće amplitude.

 

Dvojica mladića kupila su plac sa malom farmom u Meriku, udaljenom 50 minuta vožnje od Melburna, kako bi na njemu izgradili funkcionalnu porodičnu kuću dovoljno veliku da u njoj komotno žive dve porodice. Jedini njihov zahtev bio je da ne bude direktno okrenuta ka suncu, pošto je jedan od njih osetljiv na direktnu svetlost.

 

Mladići su isprva želeli jednostavnu pravougaonu konstrukciju sa simetričnim prostorijama. Arhitekte su im, međutim, predložile da "razbiju" monotoniju i naprave dinamičan ambijent koji će im omogućiti uredan i miran život kojem su težili.

 

Dvospratna kuća prati prirodan pad zemljišta na kojem je izgrađena i izgleda kao sastavni deo pejzaža koji je okružuje. Njen položaj odredio je stari platan ispred glavne spavaće sobe u južnom delu. Spavaća soba je pozicionirana u odnosu na ovo drvo, dok se preostali prostor proteže ka zapadu.

 

Po želji klijenata, arhitekte su kuću podelile na tri različite stambene zone. Roditeljska zona nalazi se na istoku i čine je glavna spavaća, dnevna i soba za učenje i rad, u koju se može se ući i spolja. U sklopu centralne zone nalazi se glavna dnevna soba, trpezarija, kuhinja i ulaz u kuću. Iako sunčevi zraci ne dopiru direktno do nje, kuća je od tokom dana obasjana svetlošću zahvaljujući strateški postavljenim staklarnicima i prozorima.

 

Kuhinja je podeljena na dva dela – prednji sa velikim radnim stolom obloženim ručno izrađenim pločicama i funkcionalni sa elementima od nerđajućeg čelika. Tu je, takođe, i gostinjska soba, apartman za stanovanje i kupatilo. Centralna dnevna soba je prostrana i kreirana tako da se u njoj svi ukućani osećaju prijatno. Od ulaza je odvojena drvenim zidom u sklopu kojeg su ugrađeni aparati za grejanje, hlađenje, TV i audio prijemnik.

 

Na dnevni boravak se nadovezuje donja ili dečija zona. Ovaj deo kuće, koji čine dve spavaće, dnevna soba i perionica, direktno je otvoren ka bazenu, koji deca najčešće i koriste.