PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Porodični biser u Novom Sadu

  • Objavljeno:
  • 26.1.2020

Idealan spoj inovativnih ideja, kvalitetnih materijala i besprekorne izgradnje utkan je u projekat jedne od najatraktivnijih novih kuća u Novom Sadu, čiji je kvalitet prepoznat na takmičenju Xella Triumph i ovenčan nagradom za Najbolju porodičnu kuću u 2019. godini.

 

 "Ako arhitektura ne natera prolaznika da zastane, onda ništa nismo uradili", ističe arhitekta Milan Milošev iz projektnog biroa "VIA INŽENJERING", autor jedne od najatraktivnijih novih kuća u Novom Sadu. A ova moderna lepotica svakako nije prošla neprimećeno ni od stanovnika najvećeg grada severne pokrajine, a ni od strane stručnog žirija takmičenja Xella Triumph koji je upravo ovu kuću proglasio za najbolju u kategoriji porodičnih kuća.

 

Originalna i upečatljiva, kuća pleni pažnju inovativnom formom, dinamičnim spletom oblih i pravih  linija iskazanih na fasadi i prozorskim površinama. Arhitekta je postavio sebi zahtevan zadatak kreiravši dizajn kuće koji je kompleksan i izazovan, a naročito kada se uzmu u obzir i male dimenzije parcele. Kao potvrda uspešno rešenih izazova stiglo je značajno priznanje, a na putu do uspeha od velike važnosti bio je i dobar izbor građevinskih materijala.

 

 

I upravo taj spoj inovativnih ideja, kvalitetnih materijala i besprekorne izgradnje bio je ključan za uspeh pobedničkog projekta, koji je u potpunosti odgovarao sloganu takmičenja Xella Triumph – "Ideje koje menjaju svet".

 

Kuća koja osvaja na prvi pogled 

 

Netipična za ove prostore, zaobljena forma kuće svakako je prvo što zapadne za oko svakom ko je prošao pored nje. Velike prozorske površine koje se pružaju celom visinom kuće, kao i zaobljeni segment sa kružnim prozorom neki su od najatraktivnijih elemenata kuće, a ništa manje interesantan nije ni pogled na kuću iz dvorišta, koji otkriva masivno otvoreno stepenište koje vodi sve do krovne terase.

 

 

Izbor materijala za izgradnju kuće nije bio slučajno pao na Ytong, koji je Milošev i ranije koristio za izvođenje projekata, jer je fleksibilnost ovih blokova po pitanju oblikovanja bila od velikog značaja za izgradnju kuće nestandardne forme. Takođe, prednost ovih blokova je i visok nivo termoizolacije, a zahvaljujući toj karakteristici nije bilo potrebno dodavati skupu dodatnu fasadu.

 

Svi spoljašnji i unutrašnji zidovi izvedeni su od Ytong blokova uz upotrebu Ytong tankoslojnog maltera, a u zavisnosti od pozicije zida korišćeni su termoblokovi TBplus37.5 i zidni blokovi ZB25, dok su unutrašnji zidovi od pregradnih blokova ZP15 i zidnih FonoBlockova ZBZ25.

 

 

"Kuća, naime, ima zaobljeni ulični deo koji je bilo mnogo jednostavnije uraditi Ytong-om nego bilo kojim drugim materijalom, tako da je on istovremeno rešavao sve naše ključne probleme i pokazao se kao najbolje rešenje i za oblikovanje objekta koje je bilo veoma zahtevno, ali i za statiku kuće i njenu termoizolaciju", objašnjava Milošev.

 

 

Od izazova do konstruktivnih rešenja

 

Jedno od ograničenja koje je u nekoj meri uslovljavalo dizajn kuće je vrlo mala širina parcele od svega devet i po metara, kao i blizina susednih kuća, pa je korisna površina dvorišta bila vrlo ograničena. Kuća se prostire celom širinom placa i stoga je jedan segment kuće izdignut kako bi prolaz ka dvorištu bio oslobođen.

 

Kuća je prilično zahtevna u pogledu statike, a jedno od kreativnih rešenja do kojeg je došao arhitekta je impozantno bočno platno. Ovaj masivni betonski element koji se u vidu trougla spušta od krova ka tlu, ne samo što predstavlja glavni oslonac koji drži čitavu kuću, već je i celokupnom izgledu kuće pružio snažan pečat.

 

 

Oaza za porodična okupljanja

 

Malo dvorište je podstaklo arhitektu da pronađe način da nadoknadi koristan spoljašnji prostor, stoga je krov kuće projektovan tako da obezbedi dodatne kvadrate koji se mogu koristiti kada god to vreme dozvoli.

 

Krovna terasa se sastoji iz natkrivenog dela koji sadrži letnju kuhinju i zatvorene segmente – toalet i pomoćnu prostoriju, kao i prostranog dela koji služi kao višenamenski prostor za relaksaciju, sunčanje ili obedovanje na otvorenom. Bujno zelenilo oplemeniće i upotpuniti izgled terase, pružajući vlasnicima osećaj da su u prirodi, čim vremenske prilike dozvole boravak na otvorenom.

 

 

Poput krovne terase koja predstavlja idealan prostor za okupljanje, i unutrašnjost kuće je u najvećoj meri osmišljena tako da pruži dovoljno prostora za porodična druženja. Tako se na oba nivoa nalaze prostorije namenjene za zajedničke dnevne aktivnosti, koje zauzimaju polovinu ukupnog životnog prostora.

 

 

Podsticaj za buduće poduhvate

 

Takmičenje "Xella Triumph" ima za cilj afirmaciju inovativnih arhitektonskih projekata za čiju su realizaciju upotrebljeni Xella materijali, kao i promovisanje vrednosti koje Xella tradicionalno neguje, a to su zaštita životne sredine kroz ekološku, energetski efikasnu i održivu gradnju.

 

"Ova nagrada je podstrek da se radi još više i izgradi još zanimljivih objekata", kaže arhitekta Milošev s uverenjem da značajna priznanja predstavljaju jedan od najboljih podsticaja i dodatnu motivaciju u budućim projektima.

 

 

Foto: VIA INŽENJERING