PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pogledajte kako mobilni 3D štampač gradi kuću za 24 sata

  • Objavljeno:
  • 10.3.2017

Ruska kompanija "Apis Cor" odštampala je prvu kuću u celosti izgrađenu na gradilištu pomoću mobilnog 3D printera, i to za samo jedan dan. Prema navodima kompanije, kuća može da traje i do 175 godina, a košta 10.000 dolara.

 


   Kinezi "odštampali" prvu višespratnicu

 

   Kineska kompanija WinSun, specijalizovana za gradnju kuća pomoću 3D tehnologije,                      "odštampala" je svoju prvu višespratnicu, i to u skladu sa najstrožim građevinskim, ali i                    ekološkim standardima.


 

Sa željom da ponudi alternativu tradicionalnom načinu gradnje i kreira priuštiv objekat za stanovanje, kompanija "Apis Cor" sagradila je uz pomoć svog mobilnog 3D štampača kuću za svega 24 sata.

 

Kuća je izgrađena od betona, sadrži četiri prostorije i prostire se na 37 kvadratnih metara. Njena izgradnja je koštala nešto preko 10.000 dolara, a kompanija tvrdi da kuća može da traje 175 godina i izdrži različite vremenske uslove.

 

Celokupan asortiman "Croma Select" tuševa možete videti klikom na fotografiju iznad 

 

Gradnja objekata za stanovanje 3D šampanjem nije novina, ali inovativni štampač ruske kompanije najavljuje revoluciju u ovom načinu gradnje. Dosadašnji 3D štampači su bili masivni i zahtevali su da se delovi kuća, tj. zidovi grade u fabrici, a zatim sklapaju na gradilištu. Ruski štampač omogućio je je da se kompletna kuća izgradi na licu mesta.

 

"Apis Cor" štampač je dovoljno snažan da izgradi kuću za dan, ali i dovoljno mali da se može pomerati uz minimalne pripreme i troškove transporta. Štampač je dugačak pet metara i težak dve i po tone i može se sklopiti za svega 30 minuta.

 

Njegova portabilnost omogućuje da se izgradi objekat na jednoj lokaciji, a već sledećeg dana je moguće graditi na drugom mestu. To je naročito značajno za zemlje u razvoju, gde postoji velika potreba za brzom i jeftinom gradnjom.

 

 

Foto: Youtube screenshot / Apis Cor