PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Planinska vila na Alpima

  • Objavljeno:
  • 15.2.2016

Na kosom proplanku u regiji Lumecane u Italiji, smeštena je upečatljiva "Alpska vila" koju je projektovao arhitekta Kamilo Botićini (Camillo Botticini). Okružena prirodom na 700 metara iznad nivoa mora, ova prostrana minimalistička vila predstavlja pravu oazu mira.

 


   Moderna planinska kuća na Divčibarama

 

   Nesvakidašnja planinska vikendica na obroncima planine Maljen predstavlja uspešan spoj            modernog i tradicionalnog, a dvojnost kuće jasno je izražena upotrebom različitih materijala i          boja.


 

Interesantnog oblika i dizajna, planinska vila od ima površinu od 360 kvadratnih metara i napravljena je od prirodnih materijala sa fasadom od oksidiranog bakra i drveta.

 

 

Plan kuće je nepravilan, sa tri celine u obliku slova C čija visina varira. Na severozapadu se kuća integriše sa padinom, dok se ka istoku visina građevine povećava. U prvoj celini kuće smeštene su tri spavaće sobe, od kojih su dve okrenute ka unutrašnjem dvorištu koje okružuje kuća, dok je treća soba okrenuta ka proplanku.

 

 

Visina drugog volumena kuće u kojem se nalaze dnevna soba, varira između 3,5 i 4,5 metara. Prema istoku se dnevna soba nastavlja u trpezariju duple visine. U najvišem delu treće celine nalaze se kuhinja otvorena ka dvorištu, dok se iznad nje nalazi radna soba.

 

 

 

Glavni ulaz u kuću nalazi se na jugoistočnoj strani kuće, natkriven tri metra visokom dnevnom prostorijom. Pešacima je pristup kući omogućen preko čeličnih stepenica koje se pružaju duž padine, dok natkriveni prilaz vodi automobile ispod zemlje, jedan nivo ispod glavnog ulaza.

 

 

Geotermalni sistem i ventilirani zidovi debljine 65 centimetara štite kuću od toplote i hladnoće, smanjujući troškove hlađenja i grejanja kuće i svodeći zagađenje okoline praktično na nulu. "Želeli smo ekološku kuću po pitanju materijala i izolacije, opremljenu ventiliranim zidovima, održiv dom koji je u balansu sa prirodom", objašnjava arhitekta.

 

 

 

Enterijer kuće je takođe moderan, uređen u minimalističkom stilu, sa impozantnim staklenim površinama.

 

 

Foto: Nicolò Galeazzi