PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Planinska kućica od 9 kvadrata

  • Objavljeno:
  • 6.2.2019

Ako ste u potrazi za malom kućom za odmor koju je moguće izgraditi za svega dve i po nedelje, dopašće vam se ideja mladog finskog dizajnera Robina Falka. Funkcionalna kućica je smeštena na obali arhipelaga Sipoo i zahvaljujući kreativnom dizajnu na najbolji način koristi dostupan prostor.

 

Prema finskom zakonu, za objekte koje ne prelaze površinu između 9 i 12 kvadrata (u zavisnosti od oblasti) nije potrebna građevinska dozvola i stoga je tada 20-ogodišnji Falk, kojem se bližilo služenje vojnog roka, odlučio da ne gubi vreme na prikupljanje papira i dizajnira malu kuću koja može biti brzo izgrađena.

 

 

Ne samo što je uštedeo vreme i novac za dobijanje dozvole, Falk je uspeo da pronađe reciklirane materijale i da od te građe izgradi najveći deo kuće. To je dodatno smanjilo troškove gradnje, pa je ukupan izdatak za vikendicu na kraju iznosio oko 9000 evra.

 

 

"Pronašao sam prelep plac i odlučio da dizajnira kompaktno utočište za sebe. Želeo sam da maksimalno iskoristim mali prostor, upotrebim lokalne, reciklirane materijale i da izgradim kuću samostalno", objašnjava Falk.

 

 

 

Njegova posvećenost meditaciji i budizmu podstakla ga je da ceni prirodu. Prilikom gradnje vikendice, dizajner se trudio da poštuje te principe i stoga je odabrao materijale koji su neškodljivi za prirodu i lokalnog su porekla.

 

 

Prateći filozofiju koje se inače drži kao industrijski dizajner, Falk je u dizajnu kuće odbacio sve nepotrebne elemente i zadržao samo osnovno.

 

             

 

Mala kuhinja i dnevna soba kupaju se u prirodnoj svetlosti zahvaljujući velikom prozoru duple visine. Klub sto i postolje za zvučnik takođe su izrađeni od recikliranog drveta. Na galeriji od pet kvadrata smeštena je spavaća soba.

 

             

 

Najveći deo kuće Falk je sagradio sam, dok je za pravljenje vrata i prozora angažovan lokalni stolar. Pored kuće izgrađena je prostrana terasa, savršena za opuštanje i posmatranje šume, mora ili zvezdanog neba.

 

             

 

Osim neobičnog dizajna, kućica je ponela i interesantno ime – nazvana je Nido, što u prevodu s italijanskog znači gnezdo. Sasvim odgovarajuće ako se uzme u obzir da vlasnikovo prezime na švedskom znači soko.

 

 

Plan 

 

Foto: Robin Falck