PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Planinska koliba koja se savršeno utapa u prirodu

  • Objavljeno:
  • 23.2.2016

Visoko na planini iznad mesta Etne u Norveškoj, u idiličnom okruženju izolovanom od civilizacije, smeštena je koliba za lovce neobičnog izgleda. Poznati dizajnerski studio "Snohetta" sa sedištem u Oslu, pobrinuo se da se koliba svojim izgledom savršeno uklopi u prirodu koja je okružuje.

 


   Krstasta koliba

 

   Oni koji vole da se bar povremeno odmore od gradskog žamora, biće oduševljeni                              jednostavnom, ali neuobičajenom kućicom koja je smeštena u fantastičnoj divljini centralne            Finske. 


 

Iako posluje širom sveta, najinteresantnije građevine studija "Snohetta", među kojima je i paviljon za posmatranje irvasa o kojem smo već pisali, smeštene su u skandinavskim zemljama. Studio je poznat po slobodnoj upotrebi betona i iako su njegove građevine uglavnom upadljive, sa izrazitim oblinama ili istaknutim uglovima, lovačka kućica "Akrafjorden" predstavlja izuzetak jer se gotovo utopila u prirodu i postala deo nje.

 

 

Krov kućice je konstuisan od dve zakrivljene čelične grede spojene nizom balvana od borovine i prekrivenih slojem trave. Zidovi su načinjeni od lokalnog kamena, drveta i stakla. Izgradnja brvnare trajala je godinu dana.

 

 

 

"Izazov za nas je bio da dizajniramo planinsku kućicu maksimalne površine 35 kvadratnih metara koja može da ugosti 21 osobu. Kako bi obezbedili dovoljno prostora za veliki broj osoba u kućici, inspiraciju smo pronašli u tradiciji okupljanja oko ognjišta u centru prostorije. Kreveti poslagani duž zidova služe kao mesta za sedenje tokom večeri – jedan komad nameštaja za druženje, obedovanje i spavanje. Uzan prostor na ulazu u kuću opremljen je za kuvanje i skladištenje", kažu iz studija "Snohetta".

 

 

 

Cilj njenog vlasnika Osvalda Bjellanda bio je da ostvari želju iz detinjstva koje je proveo u selu Etne, na farmi koju njegova porodica poseduje od 16. veka. "Razmišljao sam o ovom konkretnom mestu i projektu poslednjih 40 godina. To nije samo moj dečački san, već i mog oca i dede", priseća se Osvald. Nakon što je prvi iz porodice otišao u grad i osnovao kompanije "Xynteo" i "Performance Theatre" stekao je i finansijsku mogućnost da san pretvori u stvarnost.

 

 

Foto: James Silverman / Trygve Øvstebø