PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Perfektno osmišljena nadogradnja porodične kuće

  • Objavljeno:
  • 22.4.2021

Nadogradnja kuće nije samo način da se obezbedi veća površina životnog prostora, već može iznedriti najfunkcionalniji i omiljeni deo vašeg doma. Pogledajte kako je upravo to urađeno u slučaju ove kuće.  

 

Vlasnici porodične kuće sa tri mlada sina želeli su dodatno opuštajuće mesto za porodičnu razonodu, a kao odgovor na njihovu želju, arhitekte iz konsultantske dizajnerske firme "Alexander Owen Architecture" iz Londona osmislili su dogradnju kuće u prizemlju.

 

U nadograđeni deo od 13,3 kvadratna metra smeštene su kuhinja otvorenog plana, pomoćna prostorija i toalet, a osmišljena je i sobu od 16 kvadratnih metara pogodna za radni i društveni prostor.

 

Pomoćna prostorija, kao i baštenska soba viktorijanske kuće u Istočnom Dulviču u Londonu, obložene su sa dve vrste mermera, a u njima su smeštene kuhinja, kancelarija i bogato opremljeni bar.

 

 

Odvojene popločanim vrtom, fasade pomoćne i baštenske sobe obložene su dvema vrstama precizno rezanog mermera - svetlijom verzijom sa mutnijim nijansama zvanom Arabescato i tamnosivom Bardiglio strukturom završnog sloja.

 

"Želeli smo da stvorimo holistički tok do kuće i bašte, kao i izvesnu dozu mimikrije između pomoćne i baštenske sobe kao nove intervencije",  objašnjavaju Ričard Bridžes i Džejms Vebster, osnivači "Alexander Owen Architecture".

 

 

"Mermerna obloga na dograđenom delu objekta dizajnirana je tako da ima slične linije sečenja i formacije panela, ali je raspored dve vrste mermera obrnut", navode autori.

Mermer je obložen oko vrata i prozora i digitalno izrezan u cilju stvaranja preciznog spoja od 90 stepeni između pojedinih ploča. Takav pristup omogućava da se obloge i rezane linije suptilno obmotaju oko okvira zastakljenja. 

zavisnosti od budžeta stila kuće, za oblaganje fasade se mogu koristiti druge vrste prirodnog kamena, naprimer fasadne travertino ploče.

 

 

"Širi plan lokacije pruža obilje drveća i zelenila koje na objekat, kako dan odmiče, neprestano baca promenljive zrake svetlosti i senke. Upravo to slojevito slaganje svetla odlučilo je konačni izbor mermera", ističu arhitekte.

 

Klizna vrata sa Accoya drvenim okvirima otvaraju kuhinju i trpezariju sa spoljne strane, dok je baštenska soba zastakljena garniturom sklopivih prozora i okretnim vratima.

 

Arhitekte su izabrale robusne površine sa jednostavnim održavanjem za kuhinju, uključujući izliveni betonski pod, radne površine od nerđajućeg čelika, zidove od opeke i plafonsku konstrukciju od drvenih greda.

 

 

"Svaki materijal je pažljivo odabran po tome kakav utisak ostavlja u skladu sa drugim materijalima, kao i po svojoj mogućnosti da nezavisno stoji u svom skoro „sirovom“ stanju: projektovana preciznost i sjaj nerđajućeg čelika i geometrijska tekstura blokova nasuprot prirodnoj, organskoj snazi mermera i topline drveta", objašnjavaju Bridžes i Vebster i dodaju da cela paleta materijala pokušava da stvori efekat veoma prijatne ravnoteže između organskog i inženjerskog.

 

 

U delu trpezarije, u sklopu čelične radne površine nalazi se klupica za sedenje, dok linearni krovni prozor obezbeđuje dnevnu svetlost.

 

Crne, žicom odsečene cigle kojima je asfaltiran vrt, koriste se i na podu sobe kako bi se stvorila neprimetna veza između zatvorenog i spoljašnjeg prostora. U baštenskoj sobi zidovi su presvučeni brezom i žutim Valchromat MDF-om, a to je učinjeno i sa ugradnim radnim stolom, barom i ormarićima.

 

 

Prema rečima arhitekata, plan kuće je pažljivo podeljen u različite zone projektovane prema dnevnoj rutini porodice.

 

Pomoćna prostorija i toalet su smešteni u središnjem delu imanja, kako bi kuhinja i baštenska soba mogle da funkcionišu kao mirna „oaza za odrasle“, koja bi uvek bila čista u slučaju večere sa prijateljima.

 

 

"Ostatak kuće je efektivno odsečen, dok pomoćna prostorija igra ključnu ulogu u odlaganju. Porodica u prednjem delu kuće nesmetano može čitati knjige i slušati ploče, dok se deca mogu igrati i gledati televiziju u zadnjem", napominju arhitekte.

 

Baštenska soba zapravo služi kao kućna kancelarija i održava granicu između poslovnog i privatnog života ukućana. Takođe, poseduje i bogato opremljeni bar u slučaju manjih društvenih okupljanja.

 

 

Autori ističu da je sve veća potražnja za kreiranjem kancelarijskog prostora u privatnim domovima.

"Imali smo mnogo zainteresovanih klijenata za baštenske sobe od početka pandemije, dok pojedini prvenstveno žele baš to, pa tek onda razmišljaju o razvoju glavne kuće. Ovo proizlazi iz potrebe za većim prostorom za rad i školovanje", kažu Bridžes i Vebster.

 

Oni navode da je neosporiv uticaj koji su poslednjih 12 meseci imali po naš život, ne samo na vreme koje provodimo kod kuće, već i kako taj prostor koristimo i za posao. Pandemija korona virusa je uslovila firme širom sveta da svoje zaposlene pošalju na rad od kuće, a mnogi prognoziraju da će ovo biti uobičajeni pristup sve dok se virus ne stavi pod kontrolu.

Pogledajte koji dekorativni kamen se može još koristiti za oblaganje fasada popločavanje dvorišta.

 

Ako tragate i za drugim originalnim rešenjima za svoj dom, obavezno posetite RUBRIKU KUĆE, kao i DETALJNE PLANOVE KUĆA na našem portalu. 

 

Foto: French + Tye