PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otkrivamo tajnu najvećih ušteda u grejanju

  • Objavljeno:
  • 10.1.2020

Svaki prvi sneg i prvi nagoveštaj prave zime pokreće čuveno pitanje – kako se najpovoljnije grejati ove sezone? I ne čudi što se baš to iznova i iznova pitamo svake zime jer je upravo grejanje najveća režijska stavka u našem kućnom budžetu.

 

A odgovor se nalazi u "zlatnom proračunu grejanja", odnosno jednačini koju su osmislili stručnjaci i instalateri za grejanje na osnovu praktičnog iskustva na samom terenu. A ta jednačina otkriva da jedan sistem grejanja tokom svog životnog veka prosečno potroši i do 20 puta više energenata nego što je sam koštao. Zato u nastavku otkrivamo tri pravila koja treba da sledite ako želite da obezbedite najveće uštede u svom domu.

 

 

Prvo pravilo: Izbor "pravog" energenta ne garantuje uštede

 

Bez obzira da li živite u stanu ili kući, gradu, prigradskom naselju ili selu, najveća zabluda je da vam od izbora energenta najviše zavise troškovi za grejanje.

 

Zašto? Zato što nam je svima dobro poznato da cene energenata periodično variraju, pa je veoma teško predvideti koji energent će biti najisplativiji na duže staze. Tako dolazimo do zaključka da odabir određenog energenta, ma koliko bio povoljan u trenutku izbora, nije nikakva garancija da ćemo dugoročno obezbediti najveće uštede. I to je prvo pravilo koje morate da imate u vidu.

 

Čak ni najisplativiji energent neće doneti maksimalne uštede ako nisu obezbeđeni svi drugi preduslovi koji dominantno utiču na potrošnju. Zato moramo uzeti u obzir i drugi bitan element, a to je sistem koji koristite za grejanje.

 

 

Drugo pravilo: Sistem grejanja je bitan, ali ne i presudan

 

Iskustvo iz prakse pokazuje da se korisnici najteže odlučuju za zamenu sistema za grejanje koji trenutno koriste. Razlozi su brojni. Pre svega, to zahteva dodatne investicije, nekada je čak i mogućnost izbora sistema vrlo ograničena u zavisnosti od toga da li živite u stanu ili kući, da li je vaša lokacija gasifikovana ili pogodna za određene sisteme kao što su toplotne pumpe.

 

Međutim, koji god sistem da odaberete i procenjujete moguće uštede, vrlo brzo ćete shvatiti da postoji jedan preduslov. Naime, svaki iskreni prodavac i instalater ponoviće vam istu rečenicu: "Ovaj sistem grejanja obezbediće vam uštede koje zvanično navodimo samo pod uslovom da imate odličnu toplotnu izolaciju u stanu ili kući". I upravo u tome leži odgovor na naše ključno pitanje.

 

       

 

Zlatno pravilo: Dobra termoizolacija donosi najveće uštede

 

Bez obzira na enegrent i sistem grejanja koji odaberete, kvalitetna termoizolacija je ključni element koji donosi najveće uštede. I stoga svi rekorderi u uštedama znaju da je tajna najvećih ušteda upravo u termoizolaciji. Zato potragu za najboljim rešenjem treba započeti izborom kvalitetnih građevinskih i izolacionih materijala koji će dugoročno štedeti za vas. 

 

A neprikosnovenog šampiona u borbi protiv velike potrošnje možemo pronaći upravo na tržištu Srbije. U mnogim zemljama već važi za prvi izbor u kategoriji građevinskih materijala, a u Nemačkoj  je proglašen za najbolji građevinski materijal 20. veka. U pitanju je Ytong Termoblok – neprikosnoveni šampion u štednji energije koji spada u kategoriju premium građevinskih materijala koji su u našoj zemlji dostupni po pristupačnoj ceni. 

 

 

Ušteda u troškovima grejanja i hlađenja koji obezbeđuju Ytong Termoblokovi kreću se čak i do 50 odsto. A tajna velikih ušteda krije se u osobini YTONG materijala da ne akumulira toplotu zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj ćelijskoj strukturi koja se sastoji od miliona malih vazdušnih ćelija koje efikasno sprečavaju gubitak energije i osiguravaju vrhunsku termoizolaciju. Kada grejete prostorije sa zidovima od "tradicionalnih" materijala najpre se greju sami zidovi, a tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG blokova nema akumulacije toplote u zidovima, već se greje samo prostor, pa se tako ostvaruju višestruke uštede u računima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje.

 

I tako dolazimo do "zlatnog proračuna za grejanje" koji otkriva da najveće uštede pri grejanju donosi kvalitetna izolacija jer godinama i decenijama štedi za vas i tako vremenom otplaćuje samu sebe. 

 

Izvor: Promo