PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nesvakidašnja "Kuća u kući"

  • Objavljeno:
  • 1.10.2016

Postoji trenutak kada kuća postane dom: kada vas osvoji svojom prijatnom atmosferom, interesantnim izgledom ili praktičnim rasporedom. "Kuća u kući" je neobičan projekat arhitektonskog biroa "Marc Koehler Architects" koji je prvobitno zamišljen kao investicija za Markovu majku.

 


   Ekološka kuća kao arhitektonski dijamant

 

   Luksuzna ekološka kuća Dune House uzdiže se poput dijamanta nepravilnog oblika nad                  peščanim predelom ostrva Tersheling na severu Holandije i nudi zadivljujuć pogled na Severno    more.


 

Međutim, zbog interesantnog dizajna kuće koji ju je opčinio, majka arhitekte je rešila da je zadrži i pretvori u svoj novi dom, slikarski atelje i kućnu kancelariju.

 

 

Zanimljiv naziv "Kuća u kući" duguje svojoj dualnoj prirodi i funkciji – zaseban ulaz i prostor za kancelariju smešten je unutar privatnog dela kuće, a nesvakidašnja spoljašnjost dovoljna je najava da se u unutrašnjosti skriva nešto izuzetno.

 

 

Prostorni raspored kuće nastao je kombinovanjem tri zatvorena volumena različitih namena i zajedničkih prostorija između njih. Zajedničke prostorije formirane su upravo zidovima i plafonima tih zatvorenih volumena. Tako se u spiralnom nizu naizmenično ređaju privatne i otvorene prostorije.

 

 

 

Ulaz u kuću smešten je u prizemlju koje sadrži i ostavu u toalet. Klizna vrata vode do velike dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom koje povezuju terase smeštene sa obe strane kuće. Dinamično stepenište sa platformama i stepenicama nudi dosta prostora za rad, čitanje ili opuštanje.

 

 

U nastavku, spiralno stepenište vodi do volumena koji deluje kao da lebdi u vazduhu. U njemu je smeštena kancelarija do koje se može doći i zasebnim ulazom iz prizemlja. Oko ovog volumena smešteni su kupatilo, spavaća soba i atelje za slikanje.

 

 

 

Foto: Simon Bosch