PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nebeska kuća

  • Objavljeno:
  • 24.7.2014

Nebeska kuća nalazi se u Sarasoti, gradiću na meksičkoj obali Floride. S fasadom, “izbušenom” malim četvrtastim otvorima ne slaže se sa okolnim vilama podignutim u mediteranskom stilu. Čak su susedi protestvovali jer su vlasnnici vile, Geri i Bet Spenser, posekli staro mango drvo kako bi na to mesto postavili svoj bazen. Međutim, svet arhitekture smatra da je dizajn vile sjajan i u to ime arhitekta Gaj Peterson dobio je nagradu Excellance 2013, i to još dok vila bila u izgradnji.

 

Smeštena u mirnom kvartu uzavrelog grada, vila je tako projektovana da privlači poglede prolaznika, ali u isto vreme čuva privatnost vlasnika. Arhitekta je ispred vile oplemenio i prilazni prostor stavljajući klupu ispred njenih vrata.

 

 

Hobi Bet Spenser je arheologija, specijalnost – majanski hijeroglifi. Ona je poslala arhitekti Gaju Petersonu sliku jedne majanske ruine i ispostavilo se da ona ima visok perforiran zid. Da li je ta slika uticala na arhitektu ili ne, ne zna se, ali je upravo ovim četvrtastim otvorima na fasadama svaki kutak vile dobio mnogo svetlosti, vazduha, transparentnosti koji i unutrašnje prostore povezuju u jednu celinu. Ovo prozračno platno zatvara se i otvara pritiskom na dugme.

 

 

Na prvom nivou dominira ogroman dnevni boravak veličine 8 x 17 metara s tavanicom visokom 7,5 metara, dok je samo u kuhinji tavanica visoka 3,5.

 

 

Na severnoj strani smešten je bazen koji paralelno prati dnevni boravak i trpezariju s jedne, i deo vrta s bujnom vegetacijom, s druge strane.

 

 

Deo tavanice u nekim prostorijama, kao što je radna soba, obojen je plavom “Korbi bojom”, omaž slavnom arhitekti Le Korbizijeu.

 

 

Drvene stepenice vode do drugog nivoa na kome se nalaze radne sobe vlasnika gde se Geri bavi svojim hobijem – konstruisanjem minijaturnih brodova.

 

 

Na trećem nivou nalaze se master spavaća i gostinske sobe kao i široka terasa s neizmerno širokim pogledom na Sarasotu i Lido Ki. Na ovom nivou arhitekta Peterson postavio je kubičan volumen s četiri otvora koje naziva panoranskim portalima.

 

 

Gerijev brat, pejzažni arhitekta Dejn Spenser, zasadio je uglavnom domaću vrstu vegetacije: teren je prekriven ljubičastim bodljikavim cvećem, jednom vrstom mimosa, tu je i šljivino drvo visoko 10 metara. Arhitekta tvrdi da je radio u skladu sa jednostavnim linijama izbegavajući da vegetacija prekrije kuću.

 

 

Peko ogromnog bazena i patia podignuta je staklena tavanica, jedna vrsta velikog svetlarnika koja propušta svetlost.

 

Foto: Greg Wilson