PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najuža kuća na svetu

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Poljski arhitekta Jakub Szczesny izgradio je najužu kuću na svetu. Ova neobična građevina se, verovali ili ne, u svom najširem delu prostire svega 122 centimetara, a u najužem - 72.

 

Kuća izraelskog pisca Etgara Kereta smeštena je između dve zgrade u centru Varšave, a koriste je njegove kolege kao privremeno stanište tokom putovanja.

 

"Sve je počelo sa prostorom. Upitao sam se ko bi mogao da živi ovde. To bi svakako morao da bude neki pustinjak, neko ko voli da bude sam dok radi. Ali, šta bi ta osoba trebalo da radi?", rekao je Szczesny, koji je jedan od osnivača uetničke grupe "Centrala".

 

On je zatim stupio u kontakt sa Keretom i pozvao ga da učestuje u ovom projektu. Ubrzo su počeli da zajedno projektuju trouglastu kuću u kojoj samo jedna osoba može da živi i radi. "Prostor zahteva smisao za humor, budući da ne možete dugo da se zadržite u kući", našalio se Szczesny.

 

Arhitekta je izdigao kuću iznad površine tla kako bi ubacio stepenište koje stanara vodi do ulaza. Unutrašnje prostorije su raspoređene vertikalno, jedna iznad druge. Na pitanje kako su uspeli da nameste neophodan nameštaj Szczesny je odgvorio: "Sve je urađeno po narudžbini i, naravno, sve je moralo da se ugura".

 

Prema planu, Keretova kuća će u naredne dve godine zadržati svoj oblik, mada postoje naznake da će zauvek ostati takva. "Kuća je postala ikona Varšave i već se nalazi na turističkoj mapi", istakao je arhitekta.