PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najusamljenija kuća na svetu

  • Objavljeno:
  • 28.8.2015

Na 40 metara visokom stubu od krečnjaka, okružena Kavkaskim planinama, nalazi se fascinantan dom monaha Maksima Kavtaradže, jedan je od simbola regiona Imereti u Gruziji. Čim se pročulo za ovu nesvakidašnju kuću, počelo je i veliko interesovanje svetskih medija, koji su joj pripisali titulu "najusamljenije kuće na svetu".

 


   Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu

 

   Iako je ostrvo Elidej nedaleko od južne obale Islanda poslednji put bilo naseljeno pre skoro 300    godina, na njemu se i danas nalazi misteriozna kuća čija će vas istorija fascinirati.

 


 

U julu 1944. načinjen je prvi dokumentovan uspon na stub, pri čemu su otkrivene ruševine i mošti poslednjeg monaha koji je tu živeo, stare gotovo šest vekova. Ruševine pronađene na vrhu bile su ostaci crkve iz 10. veka koje su pripadale stilitama, jednoj formi hrišćanskih asketa koji su živeli na kamenim stubovima kako bi se izolovali od iskušenja i živeli bliže Bogu.

 

 

Iako od 15. veka nije bio naseljen, stub Katskhi, koji je poneo ime po selu u kom se nalazi, dugo je predmet poštovanja među lokalnim stanovništvom. Tek je 1993, kada se nakon burnog života Maksim Kavtaradže zamonašio, stub dobio novog i jedinog stanovnika. Monah od tada uz pomoć lokalne hrišćanske zajednice radi na obnovi skromnog manastirskog kompleksa, koji, pored skromne kolibe, obuhvata crkvu Maksima Ispovednika, tri isposničke ćelije, kriptu i vinski podrum.

 

 

Do svog teško pristupačnog doma, Maksim dolazi dvadesetominutnim uspinjanjem metalnim merdevinama, a hrana i druge potrepštine se do vrha stuba dostavljaju mehanizmom koji se pokreće ručno iz podnožja stene. Crkva je nekada bila otvorena za muške posetioce, međutim, sada je zatvorena za javnost.

 

 

Između 2005. i 2009, zgrada manastira na vrhu stuba obnovljena je uz pomoć gruzijske Nacionalne agencije za očuvanje spomenika.

 

 

Pogledajte i kako izgledaju najneobičnije kuće na svetu, ali i 10 kuća inspirisanih crtanim filmovima.

 

Foto: Amos Chapple