PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najčudnija kuća na svetu

  • Objavljeno:
  • 16.9.2020

Smeštena u podnožju planine Fafe u severnom Portugalu, Casa do Penedo može se svrstati među najčudnije građevine sveta. Ova kuća, izgrađena 1974. godine, savršeno se uklapa u planinski krajolik zahvaljujući neobičnoj ideji graditelja da kuću smesti između četiri masivne stene.

 

Kuća je prvobitno služila vlasnicima kao vikendica, a sada je uz plaćene obilaske svakome omogućeno da zaviri u unutrašnjost ove neobične građevine.

 

 

Inspiracija za dizajn kuće javila se tokom posete vlasnika ovom predelu – neobične stene u podnožju planine privukle su njegovu pažnju i dale mu ideju da izgradi porodično utočište između njih.

 

 

Prigodno nazvana Kuća od kamena (Casa do Penedo), građevina na savršen način spaja dela prirode i čoveka. Zidovi su izgrađeni od portugalskog granita koji se tradicionalno koristi kao građevinski materijal za lokalne objekte.

 

 

Dvospratna kuća koja kao da je iskočila iz crtanog filma o porodici Flinston, privlačila je pažnju lokalnog stanovništva kao i turista od trenutka kada je izgrađena.

 

 

Međutim, ta pažnja je imala i negativne posledice jer su se vlasnici u više navrata suočavali sa vandalizmom i provalama. Nakon neželjenih upada, kuća je opremljena neprobojnim staklima, a vrata obezbeđena čeličnim rešetkama.

 

 

Kuća se greje na kamin, dok za rashlađivanje vlasnicima i posetiteljima na raspolaganju spoljašnji bazen.

 

 

Turistima je sada pružena mogućnost ne samo da zavire u neobičnu kamenu kuću, već i da se upoznaju sa istorijom i arhitekturom kuće, ručaju u prirodi i uživaju pogledu na polje vetrenjača i sve to u okviru vođenih obilazaka koji su u ponudi na zvaničnom sajtu Casa do Penedo.

 

 

 

Foto: casadopenedofafe.com