PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najbolja kuća u Britaniji za 2017.

  • Objavljeno:
  • 24.12.2017

Prema izboru Kraljevskog instituta britanskih arhitekata – RIBA,  neobična kuća čiji je dizajn inspirisan lokalnim tradicionalnim sušarama, proglašena je za najbolju u Britaniji.

 

Titula "Kuća godine" dodeljuje se za najbolju kuću ili nadogradnju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovogodišnji pobednik je "Caring Wood house" koja deluje poput niza objekata smeštenih na padini brda, prekrivenih unikatnim krovovima sa neuobičajenim kosinama.

 

 

Za njen dizajn zaslužne su arhitektonske kompanije "Macdonald Wright Architects" i "Rural Office for Architecture".

 

 

Kuća se nalazi u Kentu i predstavlja dom velikoj porodici koju čine tri generacije. Podeljena je na četiri povezane celine – jedan njen deo namenjen je vlasniku, a ostali njegovim ćerkama i njihovim porodicama.

 

 

Kosi krovovi kuće prekriveni su glinenim crepom u boji terakote, dok je fasada načinjena od kamena iz obližnjeg kamenoloma.

 

 

Izgled i odabir materijala inspirisani su objektima karakterističnim za tu oblast, koji se koriste za sušenje hmelja namenjenog pivarama.

 

 

Projekti koji su ušli u konkurenciju za nagradu "Kuća godine" predstavljeni su u četiri epizode popularne televizijske emisije "Grand Designs", tokom koje je i otkriven pobednički projekat.

 

 

Foto: James Morris