PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Modularna eko kućica za uživanje u prirodi

  • Objavljeno:
  • 11.3.2016

Arhitektonska firma "MAPA Architects" kreirala je ekološku kućicu "MINIMOD" koja predstavlja inovativno i održivo rešenje za život "van mreže". Modularna kućica u potpunosti se može prilagođavati i proširivati kako bi zadovoljila različite potrebe i funkcije.

 


   Modularna Tetris kuća

 

   Holandski arhitekta Janjaap Ruijssenaars predstavio je prototip modularnog objekta za      stanovanje koji može da se transformiše dodavanjem prostorija ili terasa kao u čuvenoj igri po kojoj je ceo projekat i dobio ime.


 

Osnovni model ima površinu svega 26 kvadratnih metara i sastoji se od četiri prefabrikovana modula – dnevne i spavaće sobe, kuhinje sa trpezarijom i kupatila. U zavisnosti od kompozicije i broja modula, namena "MINIMOD-a" može varirati od kompaktnih vikendica, preko izložbenih prostora, pa čak do hotela kombinovanjem velikog broja modula.

 

 

Moduli su napravljeni od čeličnog rama i zidova od drveta . Na teren se transportuju kao gotova celina spremna za useljenje, ili u delovima. Kućice su opremljene osnovnim uređajima, sanitarijom i stolarijom.

 

 

 

"MINIMOD je više od kuće. To je praktičnost kombinovana sa komforom, ekonomičnost u skladu sa prirodom, jedinstveno iskustvo stanovanja i modernog življenja", navodi se iz studija "MAPA Architects".

 

 

Velike staklene površine obezbeđuju vizuelnu povezanost sa prirodom, obilje prirodne svetlosti i ventilaciju. Spoljašnjost kućice obložena je recikliranim drvetom, dok su unutrašnji zidovi napravljeni od borovine.

 

 

 

Na krovu kućice ugrađen je sistem za prikupljanje kišnice koja se može filtrirati i reciklirati za potrebe doma. Cela struktura podignuta je od zemlje kako bi se sprečilo prodiranje vlage u unutrašnjost kućice, a ventilirana fasada obezbeđuje termo-akustičnu izolaciju.

 

 

 

Foto: Leonardo Finotti