PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna planinska kuća sa tradicionalnim krovom na Divčibarama (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 15.7.2023

Nesvakidašnja planinska vikendica sa krovom od šindre na obroncima planine Maljen predstavlja uspešan spoj modernog i tradicionalnog. Dvojnost kuće jasno je izražena upotrebom različitih materijala i boja, pa ipak predstavlja skladan spoj kao i kamen i drvo u njenom okruženju.

 


   Prirodna retro kuća

 

   Iako se mnogi opredeljuju za moderna arhitektonska rešenja, retro kuće bude uspomene,    neguju tradiciju i naglašavaju značaj i lepotu rukotvorstva. One su idealne vikendice, ali i retro  oaze u srcu velikih gradova.


 

Vikendica je smeštena nedaleko od odmarališta Divčibare u Zapadnoj Srbiji. Mladi arthitektonski duo Tijana i Andreja Mitrović iz studija ".exe" inspiraciju su potražili u tradicionalnim planinskim kućicama. Oblikom su je uklopili uz brdoviti teren, a dimenzijama uskladili uz nisko zimzeleno drveće. Kuća je jednom svojom stranom uzidana u padinu kako bi se što manje uticalo na prirodno okruženje.

 

 

"Dizajnirane kombinovanjem dva monolitna volumena, svetlog i tamnog, ove forme se stapaju sa okolnom prirodnim koju čine niska borova vegetacija i strm kamenit teren", objašnjavaju autori.

 

 

 

Krov od śindre i moderni materijali

 

Kuća površine 76 kvadrata podeljena je na dve celine nepravilnog oblika. Jedna polovina kuće prekrivena je belim keramičkim pločicama, dok je druga obložena tamnom drvenom šindrom dobijenom iz lokalne šume.

 

 

 

 

 

Planinska vikendica predtavlja uspešan spoj tradicionalnog i modernog

 

Moderna i gotovo apstraktnog izgleda, svetla celina kuće sadrži kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu u kojoj se može opustiti i uživati u prelepom pogledu. U drugom delu kuće nalaze se spavaća soba i kupatilo.

 

 

 

 

 

 

Tekst: redakcija Kuće stil

Foto: EXE Studio Facebook page

Photo by Relja Ivanić - Arhitektonska fotografija