PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna planinska kuća na Divčibarama

  • Objavljeno:
  • 26.10.2015

Nesvakidašnja planinska vikendica na obroncima planine Maljen predstavlja uspešan spoj modernog i tradicionalnog. Dvojnost kuće jasno je izražena upotrebom različitih materijala i boja, pa ipak predstavlja skladan spoj kao i kamen i drvo u njenom okruženju.

 


   Prirodna retro kuća

 

   Iako se mnogi opredeljuju za moderna arhitektonska rešenja, retro kuće bude uspomene,              neguju tradiciju i naglašavaju značaj i lepotu rukotvorstva. One su idealne vikendice, ali i retro          oaze u srcu velikih gradova.


 

Vikendica je smeštena nedaleko od odmarališta Divčibare u Zapadnoj Srbiji. Mladi arthitektonski duo Tijana i Andreja Mitrović iz studija ".exe" inspiraciju su potražili u tradicionalnim planinskim kućicama. Oblikom su je uklopili uz brdoviti teren, a dimenzijama uskladili uz nisko zimzeleno drveće. Kuća je jednom svojom stranom uzidana u padinu kako bi se što manje uticalo na prirodno okruženje.

 

 

"Dizajnirane kombinovanjem dva monolitna volumena, svetlog i tamnog, ove forme se stapaju sa okolnom prirodnim koju čine niska borova vegetacija i strm kamenit teren", objašnjavaju autori.

 

 

Kuća površine 76 kvadrata podeljena je na dve celine nepravilnog oblika. Jedna polovina kuće prekrivena je belim keramičkim pločicama, dok je druga obložena tamnom drvenom šindrom dobijenom iz lokalne šume.

 

 

 

Moderna i gotovo apstraktnog izgleda, svetla celina kuće sadrži kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu u kojoj se može opustiti i uživati u prelepom pogledu. U drugom delu kuće nalaze se spavaća soba i kupatilo.

 

 

Foto: EXE Studio Facebook page

Photo by Relja Ivanić - Arhitektonska fotografija