PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna kuća za odmor u Alibunaru

  • Objavljeno:
  • 28.2.2018

Kuća za odmor u Alibunaru dokaz je da je i u malom mestu moguće izgraditi savremenu, urbanu kuću, koja zajedno sa dvorištem čini pravu oazu mira i odmora. Zasnovana na arhitekturi tradicionalnih vojvođanskih kuća, ova kuća modernog i upečatljivog izgleda ipak ne odudara od lokalnog konteksta.

 

Kuća je površine 150 kvadrata, podignuta po projektu studija "Modelart Arhitekti", sa svim sadržajima potrebnim za duži boravak četvoročlane porodice Rilak.

 

Efektna fasada od crne opeke

 

Blago reflektujuća crna fasadna opeka, u kombinaciji sa tamnim crepom kao krovnim pokrivačem, daje kući monolitan izgled, delimično "razbijen" žutim detaljima i staklenim površinama. Reflektujuća opeka daje različite efekte tokom dana, u zavisnosti od svetlosti i ugla posmatranja.

 

 

Kao kontrast tamnijoj spoljašnjosti, unutrašnjost kuće je znatno svetlija, zahvaljujući svetlim tonovima i velikim staklenim površinama. Otvoreni deo dnevnog boravka sa galerijom dodatno doprinosi upadu velike količine dnevne svetlosti, što je takođe bio jedan od zahteva investitora.

 

Funkcionalna podela prostora

 

U funkcionalnom smislu, kuća je podeljena na prizemlje i potkrovlje. Prizemljem dominira dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, a iz ovog prostora se izlazi na terasu prema dvorištu. Želja vlasnika bila je da svi ukućani povode što više vremena zajedno, što je rezultiralo otvorenim prizemljem, gde dnevni boravak i trpezarija zajedno čine glavni prostor okupljanja.

 

Pored toga, u prizemlju se nalazi i spavaća soba, koja ima poseban ulaz i kupatilo, pa može da funkciniše kao nezavisna celina, što je i bila namera autora iz studija "Modelart Arhitekti". 

 

 

 

 

Osunčano i prijatno potkrovlje

 

Na potkrovlju se nalaze tri spavaće sobe, povezane galerijskim prostorom, koje je ispunjeno dnevnom svetlošću i svežim vazduhom zahvaljujući VELUX krovnim prozorima. Potkrovlje je idealan prostor za one koji vole netipično i atraktivno mesto za život. Iako njegovo uređenje može predstavljati izazov, ugradnjom VELUX krovnih prozora stvoren je prijatan, svetao i prozračan prostor za odmor i relaksaciju. Ako tragate za inspirativnim rešenjima za svoje potkrovlje, obavezno pročitajte i Vodič za život u potkrovlju

 

Energetski optimizovani prozori kompanije VELUX održavaju potkrovlje toplim i visoko energetski efikasnim zahvaljujući ThermoTechnology™ izolacionom sistemu koji ovim prozorima obezbeđuje odlične izolacione osobine. Nedostatak svežeg vazduha koji predstavlja čest problem u potkrovljima, prevaziđen je pomoću ventilacije koja je integrisana u prozore. Ona obezbeđuje da svež vazduh ulazi u potkrovlje, samo jednim potezom ručice ili pritiskom na ventilacioni preklop.

 

 

 

 

Otvorenost ka prirodi

 

Geometrija kuće inspirisana je tradicionalnom vojvođanskom kućom, postavljena podužno u odnosu na ulicu ("preka", odnosno "švapska" kuća), čime je postignuta veća "otvorenost" kuće prema dvorištu.

 

 

Vlasnici su želeli da kuća i dvorište budu povezani u skladnu i nerazdvojnu celinu, što je postignuto portalom dužine 9m, koji dominira južnom, dvorišnom stranom kuće. Otvaranjem staklenog portala dnevni boravak se proširuje na prostor terase, a na ovaj način je omogućena dobra osunčanost unutrašnjosti kuće, kao i vizure prema dvorištu.

 

 

 

 

Plan kuće

 

 

 

Ako vam se svideo ovaj projekat, obavezno pogledajte originalnu adaptaciju kuće za odmor u podnožju Stare planine koju je uradio isti studio. 

 

Autor: Modelart Arhitekti (Dejan Mitov, Jelena Mitov, Krsto Radovanović)

Odgovorni projektant: Vladimir Bosančić

Saradnici: Aleksandra Pavlović, Milan Atanasković, Vladimir Mijović

Foto: Vesna Stojaković