PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna energetski efikasna kuća u Rumi (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 19.7.2017

Predstavljamo vam detaljan plan prelepe porodične kuće za čiji je dizajn zaslužan novosadski studio za arhitekturu i dizajn "Salt & Water". Kuća, kao i dodatni objekti na placu, projektovana je prema kriterijumima energetske efikasnosti B kategorije i namenjena za izgradnju u Rumi.

 

Kuća je orijentisana ka jugu i na njenoj prednjoj strani nalaze se velike staklene površine. Predviđeno je da se toplotna energija u kući dobija preko geotermalnih podzemnih pumpi, tačnije iz vode koja se dobija iz duboko bušenih bunara. Ovaj sistem takođe uključuje i automatizovano hlađenje.

 

 

Fasada ka ulici je potpuno zatvorena, dok se na strani glavnog ulaza nalaze balkoni i brisoleji na odgovarajućim pozicijama. Predviđeno je da se prozori i staklena vrata prave od troslojnog Alumil stakla sa minimalnom emisijom toplote (model S650). Pri izgradnji je planirano da se koriste isključivo prirodni materijali poput kamena, kao i Wienerberger Porotherm W.i. Plan blokovi od 38 centimetara u koje je već ugrađena kamena vuna, tako da dodatna izolacija na spoljnoj fasadi neće biti potrebna.

 

 

Pomoćni objekti na placu su garaža i prostrana letnja kuhinja koja može da zadovolji potrebe proširene porodice, a sadrži kuhinju sa trpezarijom i skladištem. Ispred prednje fasade, na poziciji gde se nalazi dnevni boravak, predviđeno je mesto za sedenje i odmor u bašti sa automatizovanom tendom na rasklapanje. Na nekoliko pozicija na fasadi glavnog i pomoćnih objekata nalazi se i dvorišno osvetljenje sa senzorima koji registruju pokret.

 

 

Enterijer kuće uređen je u modernom stilu i odiše luksuzom i komforom. Jedna od glavnih ideja pri projektovanju enterijera bila je da se organizuje veliki centralni prostor za dnevni boravak u koji su uključene kuhinja, trpezarija i dnevna soba sa izlazom na dvorište. Pored centralnog prostora, u prizemlju se nalaze i ulazni hol, soba za vežbanje, spavaća soba sa prostranim garderoberom i kupatilom, toalet, ostava i vešernica.

 

 

Do prvog sprata dolazi se pomoću stepenica čiji su zidovi pretvoreni u dekorativne površine i zajedno sa rasvetom čine simpatičnu lounge zonu opremljenu luksuznim nameštajem. Ovaj prostor može da služi i kao svojevrsna čekaonica za poslovne goste naše klijentkinje. Na spratu se nalaze glavna spavaća soba sa velikim kupatilom i garderoberom, moderno opremljena kancelarija, tri manje spavaće sobe za ostale članove proširene porodice, kupatilo i dodatna ostava.

 

 

U planu je da se pri izradi enterijera koristi dosta kamena i drugih prirodnih, mahom luksuznih materijala. Enterijer karakterišu svetli tonovi. Predviđeno je da se koriste Valpaint farbe za specijalno ukrašavanje zidova i luksuzne tapete belgijske firme "Omexco".

 

 

Posebnu notu  uređenju daju i elementi enterijera koje je tim studija "Salt & Water" dizajnirao specijalno za ovaj prostor. U pitanju su drvene zidne obloge sa floralnom šarom u srebrnoj boji koje su mesto našle u glavnoj spavaćoj sobi, dekorativni zid obložen kamenom u hodniku iza kuhinje, unikatni klub stočići u dnevnoj sobi i drugo.

 

 

 

 

Plan kuće

 

Prizemlje

 

 

Sprat