PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderan dom u starom skladištu

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Dizajneri kompanije "Splinter Society Architecture" preuredili su staro, napušteno skladište u Melburnu u funkcionalnu porodičnu kuću. Kako bi smanjili troškove, deo magacina iskoristili su za stanovanje, a konstrukciju i temelj proširili kako bi napravili zelenu oazu pod vedrim nebom.
 

Skladište se nalazi u urbanom delu Melburna i okruženo je kućama i zgradama. Održivi dizajn, moderni materijali i sakupljanje kišnice glavne su smernice "zelene stratagije" primenjene u ovom inspirativnom projektu. Ideja je, naime, bila da se magacin pretvori u zeleni, netoksičan, srećan i sunčani prostor koji će zadovoljiti potrebe svih članova porodice – i dece i odraslih.
 

Transformacijom prostora dobijene su tri spavaće sobe, dve dnevne, jedna radna i veza sa spoljašnjim svetom, odnosno baštom na krovu koja se proteže preko tri novoa. Industrijski izgled magacina je zadržan u skladu sa zahtevom klijenata, baš kao i njegovi pojedini originalni delovi, poput temelja, greda, zidova, gumenih ploča i čeličnih stubova.
 

Jedna strana kuće je tako i dalje prekrivena crvenim ciglama, a druga obložena svetlo zelenim metalnim ekranima koji pomažu akumulaciju solarne energije. Dobra orijentacija solarnog kolektora, visok nivo izolacije i duplo staklo na prozorima umanjili su gubitke energije. Toplu vodu u kući obezbeđuju solarni grejači, dok se kišnjica skladišti u rezervoarima i po potrebi koristi za navodnjavanje.
 

Istovremeno, energetski efikasan sistem i kompjuterski kontrolisano osvetljenje dodatno smanjuju potrošnju energije. Takođe, kuća se može “otvoriti” kako bi se uživalo u bašti, na blagom povetarcu.